I Novi Pazar otvara kancelariju u Briselu

I Novi Pazar otvara kancelariju u Briselu

Srbija -
Posredstvom kancelarija koje u Briselu imaju gradovi iz Srbije i regiona, već je uspostavljeno niz značajnih kontakata

NOVI PAZAR - Gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović, koji se nalazi u Briselu, najavio je da bi taj grad u doglednoj budućnosti mogao imati kancelariju i svoju delegaciju u tom gradu.

"Cilj je da u doglednoj budućnosti i grad Novi Pazar tamo pošalje svoje predstavnike", izjavio je gradonačelnik koji u Briselu boravi povodom održavanja manifestacije Komiteta regiona EU "Otvoreni dani".

Mahmutović je, kako je prenela Regionalna TV, istakao da je posredstvom kancelarija koje u Briselu imaju gradovi iz Srbije i regiona, već uspostavljeno niz značajnih kontakata.

"Imali smo razgovore s predstavnicima Kantona Sarajevo, predstavnicima regiona grada Pariza, Venecije, videli smo šta je sve Osijek, kao grad nosilac Slavonjsko-baranjskog razvoja, učinio, samo za nepunih pet godina 234 projekta i 105 miliona evra, investicija, direktnih evropskih para. Videli smo šta radi Istra sa Pulom na čelu", rekao je Mahmutović.

On misli da će nekoliko gradova iz Srbije u Briselu u narednom periodu otvoriti svoje kancelarije po ugledu na gradove iz drugih država.

"Vi znate da je Hrvatska od 1. jula 2013. i zvanično član Evropske unije, a da je ovih dana Zagreb otvorio svoju kancelariju, da je Istra to učinila pre dva dana, Osijek pre pet godina i Osijek je mnogo više napredovao nego što su oni uradili, jer je na vreme otvorio kancelariju u Briselu. Mislim da ćemo to, vrlo brzo i mi uraditi", kazao je Mahmutović.

Desetoj jubilarnoj manifestaciji evropskih regiona i gradova, prisustvuju najviši predstavnici Evropske unije, 170 regija i više od 50 gradova iz cele Evrope sa oko 6.000 učesnika.

Među njima je prvi put prisutna i delegacija Grada Novog Pazara koja je otputovala u Brisel na poziv Komiteta regiona EU.

Inače, u aprilu ove godine Kancelariju u Briselu, odnonso Sandžačku kuću otvorio je lider Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Sulejman Ugljanin.

SDA i koalicija, čija je okosnica SDP, odnosno SDPS, čiji je osnivač i lider Rasim Ljajić, na vlasti su u Novom Pazaru.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja