Ćićevac ostaje bez zubara?!

Zubobolja

Ćićevac ostaje bez zubara?!

Srbija -
Kad ih zaboli zub moraće u Kruševac ili kod privatnika

ĆIĆEVAC - Stanovnici opštine Ćićevac, koja ima manje od 10.000 stanovnika, ostaće bez stomatologa za odrasle tako da će usluge zubara morati da potraže u Kruševcu ili kod privatnika, rekao je direktor ćićevačkog Doma zdravlja Zoran Milivojević.

Prema Pravilniku, protiv kojeg stanovnici Ćićevca već potpisuju peticiju, država će plaćati samo dečjeg stomatologa jer u toj opštini ima 1.600 mladih do 26 godina, dok će zbog ukupnog broja stanovnika koji je manji od 10.000 ukinuti zubara za odrasle.

U Domu zdravlja u Ćićevcu trenutno rade tri stomatologa, tehničar i asistent, i iako je Pravilnik stupio na snagu 1. avgusta, oni su do sada plaćani sredstvima te zdravstvene ustanove koja to više nije u mogućnosti da finansira.

“Mislim da Komisija za racionalizaciju kadrova nije objektivno sagledala potrebe opština koje imaju manji broj stanovnika i zbog toga je Upravni odbor Doma zdravlja u Ćićevcu doneo zaključak koji će biti prosleđen resornom ministarstvu”, rekao je Milivojević.

U tom zaključku, kako je naveo direktor Doma zdravlja, predlaže se dopuna važećeg Pravilnika tako da se u opštinama, koje se sada nalaze u sličnoj situaciji, zaposle jedan stomatolog i asistent.

Takvih opština, kako kaže Milivojević, nema više od 20.“Ipak, ukoliko bi Republički fond za zdravstveno osiguranje prihvatio da plaća fakture za građane starije od 65 godina za obavezan vid zdravstvene zaštite, mi više ne bismo tražili dopunu važećeg Pravilnika”, kaže Milivojević, objasnivši da bi se iz tih sredstava, kao i iz sredstava Doma zdravlja moglo nastaviti finansiranje stomatologa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track