Slikaru Milenku Prvačkom nagrada predsednika Singapura
Foto: Beta

Kulturni medaljon

Slikaru Milenku Prvačkom nagrada predsednika Singapura

Srbija -
Pančevac je prvi neazijat-dobitnik te nagrade koja mu donosi više od 60.000 američkih dolara

SINGAPUR - Slikar iz Srbije, Pančevac Milenko Prvački dobitnik je umetničke nagrade, "kulturnog medaljona" koji dodeljuje predsednik Singapura.

Ta nagrada je najviše priznanje koje se, u organizaciji singapurskog Saveta za umetnost, od 1979. svake godine dodeljuje za doprinos razvoju kulture i umetnosti u raznim oblastima, uključujući slikarstvo.

Prvački je prvi neazijat-dobitnik te nagrade koja laureatu donosi i 80.000 singapurskih dolara (više od 60.000 američkih dolara)."Iznenađen sam i svakako počastvovan nagradom koja prethodi mojoj retrospektivnoj izložbi na kojoj izlažem više od 100 radova - slike, crteže, ansamblaže, kolaže, skulpture i instalacije uključujući i radove nastale u pančevačkom ateljeu", izjavio je za Betu Milenko Prvački.

Retrospektivna izložba "Pregled, 1979-2012" (A Survey, 1979-2012) otvara se danas u Insituttu za savremenu umetnost u Singapuru i traje do 5. decembra.

Kustos izložbe Čarls Merveder (Charles Merewether) naveo je da retrospektivna izložba Prvačkog koja uključuje radove iz perioda kad je umetnik još živeo u Srbiji do najnovijih nastalih u Singapuru "pruža mogućnost posetiocima da se uvere kako je savremeno slikarstvo proces stalnog preispitivanje i istraživanja, od rizika nesaglasnosti do čulne lepote".

Milenko Prvački (61) rođen je u Ferdinu kod Pančeva, a Akademiju likovnih umetnosti završio je u Bukureštu. Od 1971. do raspada Jugoslavije i preseljenja u Singapur 1992. izlagao je i nagrađivan na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i Evropi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track