Pet obolelih od žutice u Drenovcu

Paraćin

Pet obolelih od žutice u Drenovcu

Srbija -
Jedna radnica Dečjeg vrtića obolela, "ali za sada nema obolele dece, što ne znači da ih ne može biti"

ĆUPRIJA - U selu Drenovac kod Paraćina pet osoba obolelo je od zarazne žutice, izjavio je načelnik Centra za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti Zavod za javno zdravlje u Ćupriji dr Goran Radovanović.

"Reč je o zaraznoj žutici, tip A, koju smo prijavili za selo Drenovac i preduzeli sve higijensko sanitarne mere u selu, pre svega u Dečijem vrtiću i školi", rekao je Radovanović.

Posebno rigorozan nadzor je nad objektima, vodom za piće, hranom, pranju i dezinfekciji ruku, podvukao je Radovanović.

Krenuli smo na prijavu da je jedna radnica Dečjeg vrtića obolela, "ali za sada nema obolele dece, što ne znači da ih ne može biti", dodao je Radovanović.

Uz napomenu da u Pomoravskom okrugu, koji obuhvata šest opština, poslednjih 11 godina nije bilo zarazne žutice, a da se pre pojavljivala ciklično svakih šest do sedam godina, Radovanović je istakao da je u ovom slučaju teško reći šta je pravi uzrok zaraze.

"U svakom slučaju izvor zaraze je čovek, ali je ovo u Drenovcu krenulo nekako, ne možemo da povežemo da li je bliski kontakt, a da je voda, obolelo bi mnogo više", rekao je Radovanović.

Prvi slučaj zaraze bio je 27. septembra, a poslednji pre dva dana, preko mesec dana između prvog i zadnjeg, što ukazuje na kontakt sa obolelom osobom.

Međutim, lično sam razgovarao sa poslednjim obolelima i oni apsolutno negiraju kontakt sa prethodno obolelima, objašnjava Radovanović.

"Namestilo se tako da ni meni nije jasno koji je to put zaraze", rekao je ovaj iskusni epidemilog.

"Da li kontakt, da li hrana, može biti i jedno i drugo, možda je prenesena sa područja Aleksinca, gde su ljudi bili u gostima, ali to oboleli sve negiraju", zaključio je Radovanović.tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track