"Ribarske svađe" otvorile Jugoslovenski pozorišni festival

Užice

"Ribarske svađe" otvorile Jugoslovenski pozorišni festival

Srbija -
U narednih sedam dana publika u Narodnom pozorištu u Užicu videće najbolje pozorišne predstave iz Hrvatske, BiH, Crne Gore i Srbije

UŽICE - Predstavom "Ribarske svađe" Grad Teatra Budva i Crnogorskog narodnog pozorišta, u Užicu je otvoren 17. Jugoslovenski pozorišni festival.

U narednih sedam dana publika u Narodnom pozorištu u Užicu videće najbolje pozorišne predstave iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije u selekciji zagrebačkog kritičara Bojana Munjina i direktora festivala Zorana Stamatovića.

"U estetskom smislu ovogodišnji program nudi različito pozorište, od klasičnog preko psihološke drame na jednoj strani, komedije del arte na drugoj, do neke vrste dokumentarnog i postdramskog pozorišta, kao i političkog teatra novog tipa", ocenio je ovogodišnju selekciju Munjin.

Festival se ove godine održava pod motom "Ovaj život ne vredi puno, ali ništa ne vredi kao ovaj život" (Marlo).

U konkurenciji za nagrade Ardalion su predstave “Ribarske svađe”, Crnogorsko narodno pozorište i Grad Teatar Budva, režija Ana Vukotić, "Sumnja", Kamerni teatar 55 Sarajevo i Udruženje “Kontakt”, režija Selma Spahić, "Zoran Đinđić", Atelje 212, tekst i režija Oliver Frljić, "Buđenje proleća", Narodno pozorište Užice, režija Martin Kočovski, "Drama o Mirjani i ovima oko nje", Jugoslovensko dramsko pozorište, režija Iva Milošević, "S druge strane", Zagrebačko kazalište mladih, autorski projekat Bobo Jelčić i Nataša Rajković, "Višnjik", Jugoslovensko dramsko pozorište i Grad Teatar Budva, režija Dejan Mijač.

Prve festivalske večeri ansambl Crnogorskog narodnog pozorišta i Grad Teatra Budva izveo je "Ribarske svađe”, komad najznačajnijeg italijanskog autora komedije del arte Karla Goldonija, u režiji Ane Vukotić.

Radnja komada se dešava u malom ribarskom mestu u kome žive nesrećni ljudi koji rade ono što ne žele, ali koji imaju ambiciju i vizije onoga što nikada neće doći. To je mesto gde vlada korupcija i gde vlast i bogatstvo idu ruku pod ruku.

“Namera nam nije bila da kritikujemo vlast. Nije kriva vlast, nego narod za vlast koju ima. Narod koji nije spreman da preuzme odgovornost, već tu odgovornost prenosi na vlast, koju je uvek spreman da kritikuje, a strašno malo je spreman da kritikuje sopstvenu odgovornost”, kaže Vukotićeva, napominjući da su zbog toga “Ribarske svađe” i danas jednako zanimljive. Ona ističe da je poruka više nego jasna i da se tiče današnje Budve, Crne Gore i čitave regije.

U predstavi se govori mešavinom različitih jezika i dijalekata, od tradicionalnog venecijanskog i nekadašnjeg dalmatinskog, do današnjeg crnogorskog, što joj daje uzbudljivost, svežinu i aktuelnost.U “Ribarskim svađama”glume, između ostalih, Simo Trebješanin, Momčilo Otašević, Dragan Mićanović, Varja Đukić i Dragan Jovanović.

Muziku je uradio Ljupče Konstantinov, kostime Lea Kulaša, a koreografiju Sonja Vukićević.U petak, druge festivalske večeri, na programu je predstava “Sumnja”, koprodukcija Kamernog teatra 55 Sarajevo i Uduženja “Kontakt”, u režiji Selme Spahić.

Ove godine zbog teške finansijske situacije neće biti pratećeg programa festivala.

Ipak, na otvaranju nije izostala izložba fotografija sa prethodnog festivala, užičkog fotografa Radovana Baje Vujovića, koji godinama unazad najupečatljivije trenutke Jugoslovenskog pozorišnog festivala čuva od zaborava.

http://www.youtube.com/watch?v=LjcZr60prOU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track