Prosvetari prete štrajkom, duguju im prevoz i nagrade

Kragujevac

Prosvetari prete štrajkom, duguju im prevoz i nagrade

Srbija -
Troškove prevoza i jubilarne nagrade potražuju sve 32 osnovne i srednje škole u gradu

KRAGUJEVAC - Zbog dugovanja na ime troškova prevoza i za jubilarne nagrade, Sindikat unije prosvetnih radnika Kragujevca najavljuje generalni štrajk, a gradska uprava poručuje da nema razloga za to, jer će sve obaveze po tom osnovu izmiriti do kraja godine.

Troškove prevoza i jubilarne nagrade potražuju sve 32 osnovne i srednje škole u gradu, od kojih je u 15 mesecima račun u blokadi zbog tužbi koje su zaposleni podneli.

Zbog neizmirenih dugovanja u Drugoj kragujevačkoj gimnaziji više od mesec dana časovi traju po 30 minuta, a u tome su im se početkom ovog meseca pridružili i u Prvoj tehničkoj školi, jer, kako kažu, nije ispunjeno obećanje da će dugovanja biti izmirena do 1. novembra.

"Ukoliko gradska uprava ne izmiri sva dugovanja u narednih mesec dana, na početku drugog polugodišta stupićemo u generalni štrajk", izjavio je predsednik Sindikata unije prosvetnih radnika Kragujevca Milan Jevtić.

Naglašavajući da će konačna odluka o tome biti doneta 20. decembra, Jevtić je naveo da je reč o neizmirenim dugovanjima za protekle tri godine.

"Imamo i nove troškove, odnosno naknadu za prevoz i jubilarne nagrade za ovu godinu, a tu su i dugovanja za grejanje škola, zbog čega sumnjamo da će gradska vlast, iako obecava, rešiti nagomiralne probleme", rekao je Jevtić.

Član gradskog veća za obrazovanje Dragoslav Milošević izjavio je da nema razloga za generalni štrajk zato što će gradska uprava do kraja godine izmiriti dugovanja, koja ukupno iznose oko 70 miliona dinara."Za nepunih mesec dana, odnosno od kada smo sa aktivom direktora škola utvrdili dinamiku isplate dugovanja, školama smo uplatili oko 20 miliona dinara", tvrdi Milošević i naglašava da gradska uprava školama dnevno uplaćuje po milion i po do dva miliona dinara.

"Do 31. decembra izmirićemo sve obaveze za troškove prevoza i za jubilarne nagrade, jer smo obezbedili sredstva i biće odblokirani računi u svih 15 škola", kazao je Milošević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track