Radnici Instituta za krompir 5 godina nisu primili platu

Štrajk

Radnici Instituta za krompir 5 godina nisu primili platu

Srbija -
Institut je osnovala Republika Srbija sa zadatkom da proizvodi, kontroliše i prati kvalitet semenskog i konzumnog krompira, ali su od njega sada svi digli ruke

LUČANI - Radnici Instituta za krompir u Guči počeli su danas štrajk u sali Skupštine opštine u Lučanima jer pet godina nisu primili plate, nemaju rukovodstvo, socijalni program ne postoji i ne zna se dalja sudbina te naučne institucije. Kako je rekao predsednik Samostalnog sindikata Naum Glavonjić, Institut je osnovala Republika Srbija sa zadatkom da proizvodi, kontroliše i prati kvalitet semenskog i konzumnog krompira, ali su od njega sada svi digli ruke.

On je pokazao dokumentaciju u kojoj se navodi da je zakonski zastupnik Instituta Vlada Srbije, a da je vršilac dužnosti direktora Milić Domanović, koji je već dve godine u penziji. "Bilo je zaposleno 27 radnika, trojica su otišli u penziju, a 20 se izjasnilo da će otići sa otpremninom, koja, međutim, nikada nije isplaćena i oni su se sada priključili štrajku", rekao je Glavonjić.

Radnici su od Vlade Srbije zatražili da se reši status Instituta i radnika i da se isplate sve zarade i uplate doprinosi za socijalno i zdravstveno osiguranje. Oni su najavili da će u suprotnom od petka početi štrajk glađu u zgradi opštine Lučani.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track