Kruševački prosvetari neće u penziju

Vole da rade

Kruševački prosvetari neće u penziju

Srbija -
Po zakonu o radu direktor škole obavezan je da reaguje tek kada zaposleni napuni 65 godina, a postoji mogućnost da se radni odnos produži do 67. godine

KRUŠEVAC - Iako je 240 zaposlenih u vaspitno-obrazovnim ustanovama Rasinskog okruga ostvarilo bar jedan od uslova za odlazak u penziju, niko od njih nije podneo zahtev za penzionisanje, rekao je načelnik školske uprave Milan Đokić."Taj jedan od uslova se uglavnom odnosi na godine starosti, a ima i nekoliko radnika u prosveti koji nemaju 65 godina, a imaju 40 i više godina radnog staža", kazao je Đokić.

On je istakao da je po zakonu o radu direktor škole obavezan da reaguje tek kada lice napuni 65 godina starosti i da postoji mogućnost da se radni odnos produži do 67. godine, napomenuvši da je takvih slučajeva u Kruševcu veoma malo.

"U Kruševcu imamo samo jedan takav slučaj i reč je o profesoru matematike", naveo je načelnik školske uprave.Đokić napominje da su u Rasinskom okrugu 52 učiteljice stekle uslov da idu u penziju i da bi za grad bilo značajno da se u jednom trenutku zaposli isto toliko mladih ljudi.

Prema njegovim rečima, na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje ima mnogo profesora razredne nastave, profesora fizičkog obrazovanja, geografije, biologije, hemije…

"Ako se vratimo desetak godina ranije, tada su starije kolege težile ka tome da što pre odu u penziju, a danas je situacija sasvim drugačija, i očigledno je da će svi prosvetni radnici želeti da rade do 65. godine", kazao je Đokić.On je ukazao da je u razgovoru sa penzionisanim kolegama saznao da je razlika u visini penzije i ličnog dohotka mala, tako da to verovatno ne može biti razlog što nema podnetih zahteva za penzionisanje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track