Pastor: Bez amandmana Vojvodina ostaje bez 9,6 milijardi
Foto: BETA

Zakon o budžetu

Pastor: Bez amandmana Vojvodina ostaje bez 9,6 milijardi

Srbija -
Posebno je loše što se ne radi o prenosu sredstava, već o investicijama, a primera radi, za taj novac u Vojvodini bi mogle da se izgrade tri bolnice ili 1.260 kilometara vodovodne, odnosno 800 kilometara kanalizacione mreže, rekao predsednik Skupštine AP Vojvodine

NOVI SAD - Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor obrazložiće sutra u republičkoj skupštini amandmane na Zakon o budžetskom sistemu koje je usvojio vojvođanski parlament, jer, kako je naveo, ako oni ne budu usvojeni Vojvodini će biti uskraćeno 9,6 milijardi dinara. Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je da se amandmanima Zakon o budžetskim nadležnostima "uvodi u ustavne okvire"."Posebno je loše što se ne radi o prenosu sredstava, već o investicijama, a primera radi, za taj novac u Vojvodini bi mogle da se izgrade tri bolnice ili 1.260 kilometara vodovodne, odnosno 800 kilometara kanalizacione mreže", rekao je Pastor.

Pastor je rekao da trenutno na teritoriji pokrajine radi 17.000 građevinaca, a ako bi izostala sredstva koja su predviđena amandmanima, gotovo polovina njih ostala bi bez posla i plate.

On je naglasio da je veliki pomak u radu Skupštine Srbije i sama čienjica da je inicijativa o vojvođanskim amandmanima uopšte uvrštena u dnevni red, jer, kako je kazao, od 2000. je iz Skupštine Vojvodine republičkom parlamentu upućeno čak 39 inicijativa, a samo tri su bile predmet rasprave.

On je dodao da su sve tri inicijative na dnevnom redu bile u vreme premijera Zorana Đinđića, te da je ovo prva inicijativa iz Vojvodine posle devet godina o kojoj će se raspravljatai u republičkoj skupštini.

Pajtić je rekao da amandmani koje predlaže Skupština Vojvodine pokazuju da pokrajinski parlament želi da "Srbija postane moderna pravna država".

"Ne može biti pravna država ona u kojoj se svesno krši Ustav a Zakonom o budžetskom sistemu svesno je prekršen Ustav", rekao je Pajtić i ponovio da se predloženim amandmanima Zakon vraća u ustavne okvire.Pajtić je apelovao na sve poslanike u Skupštini Srbije da glasaju za amandmane i tako pokažu da žele da Srbija bude pravna država.

On je ponovio da će ukoliko ostane na snazi Zakon o budžetskom sistemu ovakav kakav je Vojvodina ostati bez 9,6 milijardi dinara i podsetio da već do sada Republike duguje Vojvodini za kapitalna ulaganja više od šest milijardi dinara.

Na pitanje novinara šta će se desiti ukoliko amandmani ne budu prihvaćeni rekao da će uslediti period ubeđivanja u kome će biti korišćeni svi institucionalni instrumenti, pa i Ustavni sud.

Na pitanje da li najava predsednika republičkog parlamenta Nebojše Stefanović da će na dnevni red staviti amandmane koje je predložila Skupština Vojvodine predstavljaju signal da bi oni mogli biti i prihvaćeni, Pastor je kazao da ne želi da licitira, niti da prognozira ishod glasanja, ali je ponovio da je njihovo stavljanje na dnevni red značajan i krupan korak.Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track