Radnici Komunalca traže odgovornost direktora

Čačak

Radnici Komunalca traže odgovornost direktora

Srbija -
Radnici traže utvrđivanje odgovornosti direktora za loše stanje u preduzeću, pored ranijih zahteva, među kojima su isplata zaostale oktobarske plate, redovna dinamika isplata zarada, povećanje najnižih zarada i bolji uslovi za rad

ČAČAK - Zaposleni u Javnom komunalnom preduzeću "Komunalac" u Čačku, koji tri dana održavaju jednočasovni štrajk upozorenja, zatražili su danas ispitivanje odgovornosti direktora tog preduzeća Miloja Vojinovića.

Predsednik Štrajkačkog odbora (ŠO) Pavle Pavlović rekao je da radnici traže utvrđivanje odgovornosti direktora za loše stanje u preduzeću, pored ranijih zahteva, među kojima su isplata zaostale oktobarske plate, redovna dinamika isplata zarada, povećanje najnižih zarada i bolji uslovi za rad.

Ukoliko njihovi zahtevi ne budu ispunjeni radnici će radikalizovati štrajk i od 29. novembra u potpunosti će obustaviti rad. Pavlović je dodao da direktoru zameraju prekomerno zapošljavanje radnika jer ne mogu svima obezbediti plate.

"U preduzeću je 2005. godine bilo zaposleno 212 radnika, a da ih danas ima 284. Mi nemamo ništa protiv novih radnika, ali svima treba obezbediti plate", rekao je Pavlović.

On je dodao da se na radnike koji štrajkuju vrši pritisak i da ih rukovodstvo još uvek nije pozvalo na pregovore povodom njihovih zahteva.

Predsednik Samostalnog sindikata i član ŠO Miodrag Luković rekao je da štrajkači direktoru zameraju na velikim troškovima za reprezentaciju, ističući da je prema podacima sindikata u avgustu potrošeno oko 100.000 dinara za Sabor trubača u Guči.

Luković je dodao da je direktor odgovoran i za "promašene investicije, odnosno neracionalno nabavljanje opreme koja se ne koristi" dok je postojeći vozni park u lošem stanju.

"Prošle godine su nabavljena dva vozila 'čistilice' koja nisu bila neophodna i koja se retko koriste, kupljeno je i pet podzemnih kontejnera koji nisu upotrebljeni, kao i velki broj kanti za otpatke koje stoje na gomili u krugu preduzeća i 'gore na suncu', dok je vozni park sa kamionima kojima skupljamo otpad u raspadu", rekao je Luković.

Direktor "Komunalca" Miloje Vojinović je u ponedeljak, kada je počeo štrajk upozorenja, rekao novinarima da je to preduzeće u teškoj finansijskoj situaciji zbog niske cene komunalnih usluga, koja iznosi 2,76 dinara po kvadratu.

"Imamo jednu od najnižih cena komunalnih usluga u okruženju i zato od osnivača preduzeća Grada Čačka tražimo povećanje cene za 23 odsto", izjavio je Vojinović.

Direktor je rekao da za usluge iznošenja smeća privreda i građani duguju oko 179 miliona dinara, od čega građani duguju oko 100 miliona dinara. On je takođe naglasio da u saradnji sa gradskim rukovodstvom pokušava da pronađe rešenje problema u preduzeću.

Direktor "Komunalca" Vojinović danas nije bio dostupan za razgovor.

Zaposleni u "Komunalcu" su u ponedeljak 19. novembra stupili u štrajk upozorenja obustavljajući rad od 10 do 11 časova, zbog kašnjenja u isplati zarada i loših uslova rada, kao što su loša lična zaštitna sredstva i stari vozni park.

Prema podacima štrajkačkog odbora, javno komunalno preduzeće "Komunalac" ima ukupno 284 zaposlena radnika, a plata radnika koji iznosi smeće je 22.000 dinara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track