Prekategorizacija Petrovaradinske tvrđave pre Uneska
Foto: KURIR

Prekategorizacija Petrovaradinske tvrđave pre Uneska

Srbija -
Prvi korak ka kandidaturi Petrovaradinske tvrđava da se nađe na listi svetske kulturne baštine pod zaštitom UNESKO-a je prekategorizacija Tvrđave u kulturno dobro od izuzetnog značaja

NOVI SAD - Prvi korak ka kandidaturi Petrovaradinske tvrđava da se nađe na listi svetske kulturne baštine pod zaštitom UNESKO-a je prekategorizacija Tvrđave u kulturno dobro od izuzetnog značaja, izjavio je danas predsednik Skupštine grada Novog Sada Siniša Sević.

Sević je, na konferenciji za novinare zajedno sa direktorom Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada Miroslavom Kopanjom i višim stručnim saradnikom u Zavodu Slobodankom Babić, predstavio Elaborat o prekategorizaciji Petrovaradinske tvrđave u kulturno dobro od izuzetnog značaja.

"Elaborat će narednih dana biti predat Ministarstvu za kulturu Republike Srbije, koje će predlog o prekategorizaciji uputiti republičkoj vladi", rekao je Sević, dodajući da će konačnu reč o prekategorizaciji tvrđave dati poslanici u Skupštini Republike Srbije.

Prema njegovim rečima, prikupljanje građe za elaborat i njegova izrada traje od 2005. godine, a Skupština Grada Novog Sada je samog početka pomagala gradskom zavodu za zaštitu spomenika i istorijskom arhivu grada u prikupljanju neophodne građe iz vojnoh arhiva u Beču.

"Svi mi koji živimo u Novom Sadu znamo koliku vrednost ima Petrovaradinska tvrđava i svesni smo da ona po svom značaju i kulturno-istorijskoj vrednosti zaslužuje najveći novo zaštite“, rekao je Sević, dodajući da je Petrovaradinska tvrđava 1991. godine, kao celina, proglašena za kulturno dobro od velikog značaja.

Elaboratom su utvrđene granice i mere zaštite kulturnog dobra, kao i granice i mere zaštite zaštićene okoline kulturnog dobra, što je, kako je Sević naglasio, jedan od glavnih preduslova da bi se uradila prekategorizacija Petrovaradinske tvrđave.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track