Reorganizuje se vodoprivredna delatnost u Vojvodini

Reorganizuje se vodoprivredna delatnost u Vojvodini

Srbija -
Nekadašnja ideja da se vodoprivredna preduzeća sjedine u JVP "Vode Vojvodine" nije moguća, pa je napravljena šema reorganizovanja vodoprivrednih preduzeća koja bi se odvijala u dve faze, od kojih je prva dokapitalizacija, rekao resorni sekretar Goran Ješić

NOVI SAD - Poslanici Skupštine Vojvodine usvojili su danas predlog Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu za reorganizaciju vodoprivredne delatnosti na teritoriji Vojvodine.

Resorni sekretar Goran Ješić rekao je na sednici Skupštine da u Vojvodini trenutno postoje preduzeća koja su privatizovana po prethodnom zakonu, ona kojima je osnivač lokalna samouprava i društvena preduzeća kojima upravlja radnički savet.

"Iskustva u privatizaciji vodoprivrednih preduzeća bila su vrlo negativna i pokazala su da ovakav model može dovesti do problema u preduzećima koje je osnovala Skupština Vojvodine, zbog čega je pribegnuto drugom modelu, a to je dokapitalizacija", rekao je Ješić.

Prema Ješićevom mišljenju, nekadašnja ideja da se vodoprivredna preduzeća sjedine u JVP "Vode Vojvodine" bilo bi nemoguće, pa je napravljena šema reorganizovanja vodoprivrednih preduzeća koja bi se odvijala u dve faze.

Prva faza bila bi dokapitalizacija "Voda Vojvodine", koja bi iznosila oko 10 miliona evra, a Skupština Vojvodine bila bi većinski vlasnik gotovo svih vodoprivrednih društava na teritoriji Pokrajine, osim onih koja su privatizovana.

"To bi omogućilo potpunu kontrolu Skupštine i "Voda Vojvodine" nad ovim preduzećima i dalji nesmetan rad tih preduzeća na slobodnom tržištu i prihodovanje sredstava koja nisu vezana samo za vodoprivredu", rekao je Ješić.

Najavio je da će u proces početkom naredne godine biti uključena i ostala preduzeća, a ideja je da do drugog kvartala sledeće godine bude završen proces dokapitalizacije.

Precizirao je da je novac za dokapitalizaciju isključivo namenjen za nabavku nedostajućih i zamenu dotrajalih osnovnih sredstava za obavljanje vodoprivredne delatnosti.

Skupština je danas predložila Vladi Vojvodine da deo sredstava za dokapitalizaciju "Voda Vojvodine" namenjenih za dokapilizaciju društvenih vodoprivrednih preduzeća budu obezbeđena u budžetu Pokrajine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track