U Ljuboviji truju zaštićene orlove
Foto: BETA

Opasnost

U Ljuboviji truju zaštićene orlove

Srbija -
U Gornjim Košljama pronađen opasan otrov kreozan koji može da ugrozi zaštićene orlove lešinare u klisuri reke Trešnjice

LJUBOVIJA - U Gornjim Košljama, na pašnjaku "Jelice", vlasnika Gvozdena Radojevića, sedam ovaca otrovano je najverovatnije izuzetno opasnim kreozanom, koji je već dugo zabranjen za upotrebu. Stručnjaci upozoravaju da postoji mogućnost da je još neka životinja, koja se otrovala ovom supstancom, uginula u šumi, što predstavlja potencijalnu opasnost za retke beloglave supove, orlove lešinare koji žive u tim predelima.

Pašnjak gde su se ovce otrovale ograđen je žicom, ali na njemu ima dosta tragova divljih svinja, što je najverovatnije i razlog zbog kog je neko postavio kreozan. Vlasnik pašnjaka Gvozden Radojević na livadi je pronašao ostatke žutog praha, koji je sakupio kao dokaz, te mesto očistio, a površinski sloj trave skinuo i zakopao i sve prijavio policiji i veterinarskoj stanici u Ljuboviji. Dve ovce su uginule, a pet je lečeno, ali je još jedna u vrlo lošem stanju.

- Prijavljeno nam je da već nekoliko dana desetak beloglavih supova kruži iznad pašnjaka, koji se graniči sa zaštićenim prirodnim dobrom "Klisura reke Trešnjice" - kaže Dragan Đekić, šef čuvarske službe Centra za prirodne resurse "Natura" iz Valjeva.

Taj podatak je, kako kaže, veoma zabrinjavajući za staraoce tog prirodnog dobra, jer je moguće da je neka otrovana životinja otišla u šumu i uginula, što je i uzrok kruženja beloglavih supova na toj teritoriji.

O svemu su obavešteni ornitolog Bratislav Grubač iz Zavoda za zaštitu životne sredine vodi brigu o lešinarima, te Lovačko udruženje "Braća Polić" iz Ljubovije. Do danas, srećom, nema nikakvih podataka o eventualnom trovanju ptica.

- Zajedno sa vlasnikom Gvozdenom Radojevićem obišao sam svih pet hektara pašnjaka "Jelice" i nismo našli nijednu uginulu životinju, niti još neko mesto na kom je postavljen kreozan. S obzirom da je teren veoma nepristupačan, čak i da postoji neka uginula životinja, pretpostavljam da je mala verovatnoća da ptice mogu da slete i eventualno se otruju - kaže Đekić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track