Sud odbacio primedbe na stečaj u Fabrici vijaka

Valjevo

Sud odbacio primedbe na stečaj u Fabrici vijaka

Srbija -
Istupanje zamenika gradonačelnika Valjeva Dragoljuba Krstića i odbornika Slobodana Gvozdenovića "pokušaj je direktnog uticaja na sudsku vlast i nezavisnost Suda i sudija u radu i odlučivanju", ocenjeno u Privrednom sudu

VALJEVO - Privredni sud u Valjevu odbacio je danas primedbe koje su na tok stečajnog postupka u Fabrici vijaka Gradac izrekli pojedini gradski funkcioneri i ocenio da je to pokušaj uticaja na sudsku vlast.

"Odbacujemo i pomisao da je Privredni sud "sarađivao" sa bilo kim na sprovođenju bilo kog sudskog postupka i donosio odluke čekajući i osluškujući šta će neko van Suda reći i misliti", saopšteno je iz Privrednog suda.

Ocenjeno je da je istupanje zamenika gradonačelnika Valjeva Dragoljuba Krstića i odbornika Slobodana Gvozdenovića, koji su članovi Grupe građana "Pobeda", "pokušaj direktnog uticaja na sudsku vlast i nezavisnost Suda i sudija u radu i odlučivanju".

Privredni sud je naveo da su na pres konferenciji 21. novembra "iznete pretnje i uvrede na račun Suda, postupajućeg sudije i stečajnog upravnika", kojima je pružena bezrezervna podrška.

Navodi se da je Privredni sud o svemu obavestio predsednike Privrednog apelacionog i Vrhovnog kasacionog suda, Visoki savet sudstva i ministra pravde Srbije.

Zamenik gradonačelnika Valjeva Dragoljub Krstić, nekada i sam zaposlen u Fabrici vijaka Gradac, kazao je na konferenciji za novinare u sredu kako Grad Valjevo "neće dozvoliti sumnjivu prodaju" te fabrike u stečaju i najavio njenu "odbranu kombinovanim metodama".

Na pitanje izveštača da pojasni te tvrdnje, Krstić je dodao kako "ne može sve da kaže", uz poruku "živi bili, pa videli".

Stečajni upravnik Fabrike vijaka Gradac Predrag Manojlović najavio je da će protiv Krstića i Gvozdenovića podneti krivične prijave zbog optužbi iznetih na njegov račun na toj pres konferenciji.

Manojlović je dodao da će Krstić i Gvozdenović "sve insinuacije i laži" morati da dokažu na sudu jer je protiv njih već podneo tužbu zbog klevete.

Kako je Erste banka najveći poverilac Gradca, mediji koji su se bavili tim "slučajem" zamoljeni su iz novosadske centrale da "imaju u vidu" informaciju da se "proces prodaje odvija nezavisno od banke, koja je samo jedan od poverilaca".

"U slučajevima kada se zainteresovani kupac obrati direktno banci, povezujemo ga sa stečajnim upravnikom. Spremni smo da kreditno podržimo bonitetne kupce, ukoliko imaju potrebu za takvom vrstom finansiranja prilikom kupovine. Nismo pozvani da se na druge načine uplićemo u proces, niti to radimo", navodi se u izjavi iz Erste banke dostavljenoj medijima.

Imovina Fabrike vijaka Gradac sa proizvodnim halama od preko 30.000 kvadratnih metara, mašinama i opremom, te fabrikom u Zubinom Potoku na Kosovu, prodaje se za 115 miliona dinara.

Danas ističe rok za uplatu depozita zainteresovanih kupaca, a otvaranje ponuda je u sredu, 28. novembra.

To je četvrti pokušaj prodaje imovine Fabrike vijaka Gradac u stečaju. Cena je sa početnih 207 miliona dinara u prvom neuspelom pokušaju, preko 150 miliona dinara u drugom pokušaju, sada 115 miliona dinara. Zemljište na kojem se nalazi fabrika je "u statusu prava korišćenja i nije u svojini stečajnog dužnika", te ne može biti prodato.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track