U Nišu otvorena Roditeljska kuća

Za decu obolelu od raka

U Nišu otvorena Roditeljska kuća

Srbija -
Roditeljska kuća, u kojoj može da se smestiti šest porodica, namenjena je onima koji su sa područja jugoistočne Srbije, a predsednik UO NURDOR Todor Mančić rekao je da će to mesto u značajnoj meri doprineti humanizaciji i unapređenju lečenja mališana obolelih od raka

NIŠ - U Nišu je danas otvorena kuća za decu obolelu od raka i njihove roditelje koji u Niš dolaze zbog terapije i tu borave duže vreme.

Otvaranje Roditeljske kuće u Nišu pobeda je svih roditelja dece obolele od raka, rekla je Franćeska Testoni iz bolonjskog udruženja "Ađeop Rićerka".

Roditeljska kuća, u kojoj može da se smestiti šest porodica, namenjena je onima koji su sa područja jugoistočne Srbije, a predsednik UO Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od malignih bolesti (NURDOR) Todor Mančić rekao je da će to mesto u značajnoj meri doprineti humanizaciji i unapređenju lečenja mališana obolelih od raka.

Roditelje sa obolelom decom, kako su rekli iz NURDOR-a koje je organizovalo i koordiniralo akciju otvaranja kuće, očekuju od ponedeljka.

U udruženju priželjkuju da ih u narednom periodu bude što manje, ali ih stvarnost demantuje i navode da su dve Roditeljske kuće u Beogradu i jedna u Novom Sadu uvek pune.

Prema podacima sa kojima raspolažu, svakog dana u Srbiji jedno dete oboli, a svake nedelje jedno dete umre od raka.

Ohrabruju podaci da je izlečenje veće nego kod odraslih i da iznosi oko 60 odsto. Najviše dece boluje od akutne leukemije i procenat izlečenja od te bolesti iznosi oko 70 odsto.

Ukupna investicija u adaptaciju prostora i opremanje Roditeljske kuće, prema rečima predstavnika NURDOR-a, iznosi 11 miliona dinara, a prijatelji nacionalnog udruženja iz Italije najavljuju novi početak - stvaranje uslova za radio terapiju dece u Nišu, koje sada nema i postoji samo za odrasle.

Roditelj deteta koje se lečilo od raka Svetlana Marković rekla je da je ona, posle kratkog lečenja u Nišu, sa detetom bila u Beogradu, a zatim u italijanskom Institutu "San Mateo" u Paviji, gde je bila smeštena u sličnoj Roditeljskoj kući.

"Samo oni roditelji koji su sa decom prošli put lečenja od raka mogu da shvate veliki značaj otvaranja Roditeljske kuće u Nišu", kazala je ona.

Najveći donator ostao je anoniman, prema njegovoj izričitoj želji, a Nišlijama je namenio 50.000 švajcarskih franaka od ukupno 400.000 koliko je u Srbiju donela porodica Litfud, zajedno sa onim što je i sama prikupila kao pomoć našoj zemlji.

Tanja Ristić Litfud i njen suprug, poreklom Englez, koji sada žive u Švajcarskoj, doneli su novac anonimnog darodavca, deo namenili Roditeljskoj kući u Nišu, a deo opremanju Dečje bolnice u Tiršovoj u Beogradu.

"Rođena sam na Kosovu. Kada sam bila mala gladovala sam. Zarekla sam se da ću, ako nekada nešto budem stekla, pokloniti siromašnima i onima u nevolji. Tu sam sa familijom", rekla je Ristić Litfud.

Poklon našeg preminulog prijatelja Španca, koji je želeo da ostane anoniman, motivisan je isključivo velikim poštovanjem i ljubavlju prema našem narodu i našim velikim prijateljstvom, otkriva tek ponešto od te tajne Ristić Litfud.

Površina Roditeljske kuće je oko 270 kvadratnih metara i u velikoj meri će biti pomoć roditeljiteljima čiji se troškovi tokom lečenja bez ovakvih uslova dupliraju, a kako navode u NURDOR-u, 80 odsto porodica sa decom obolelom od neke vrste maligniteta je socijalno ugroženo.

Grad Niš je prostor udruženju ustupio na 10 godina i snosiće sve komunalne troškove, priključujući se na taj način roditeljima i porodicama u borbi za izlečenje njihovih mališana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track