Kirbi: Iznenadio sam domaćine poznavanjem medicine
Foto: KURIR

U poseti KC Niš

Kirbi: Iznenadio sam domaćine poznavanjem medicine

Srbija -
Američki ambasador Majkl Kirbi, u pratnji niškog gardonačelnika Zorana Perišića, posetio Klinički centar i razgovarao sa svojim domaćinima o institucionalnoj saradnji niškog KC i vrhunskih američkih medicinskih ustanova u oblasti kardiologije i kardiohirurgije

NIŠ - Američki ambasador Majkl Kirbi izjavio je tokom posete Kliničkom centru u Nišu da je iznenadio niške lekare dobrim poznavanjem medicine, zahvaljujući svojim rođacima lekarima, a zatim dodao da je fasciniran željom domaćina da se obrazuju i razvijaju sistem zdravstvene zaštite.

Kirbi je, u pratnji niškog gardonačelnika Zorana Perišića, posetio Klinički centar, obišao novu zgradu u kojoj će biti sedište niške Klinike za kardiohirurgiju i razgovarao sa svojim domaćinima o institucionalnoj saradnji niškog KC i vrhunskih američkih medicinskih ustanova u oblasti kardiologije i kardiohirurgije.

"Zgrade su bitne, ali su pacijenti najvažniji", rekao je američki ambasador i napomenuo "da ne bi voleo da u KC bude kao pacijent, ali i kada bi bio, onda je to dobro mesto gde bi trebao da se leči".

Jedan od oblika te saradnje između srpskih i američkih medicinskih ustanova bio bi u oblasti edukacije naših stručnjaka u SAD, rečeno je novinarima posle obilaska kardiohirurgije.

Perišić je rekao da je američki kapital u Nišu već prisutan u "Srbijaturistu", turističko-ugostiteljskom preduzeću Srbe Ilića, američkog državljanina srpskog porekla, kao i preko američke kompanije "Clean Earth Capital" koja će na lokaciji kasarne "Bubanjski heroji" graditi poslovno-stambeni kompleks na površini od 15 hektara.

Kirbi je novinarima u Gradskoj kući rekao da je niški gradonačelnik posebno zainteresovan za dolazak novih investitora i da će se on potruditi da ih dovede u Niš.

Kirbi i njegovi domaćini obišli su prostor kasarne "Bubanjski heroji" gde će američka kompanija, kako je najavljeno prilikom potpisivanja ugovora početkom ove godine, uložiti oko 60 miliona evra.

Prema planu, izgradnja kompleksa počeće početkom naredne godine sa novom građevinskom sezonom.

Početkom narednog meseca biće raspisan tender za rušenje, a Perišić je rekao da će američki investitor od 1.600 stabala na tom području sačuvati više od 1.300 stabala što je podatak vredan pažnje.

Vlasnik američke kompanije Filip Bej najavio je ranije dolazak "američkog univerziteta sa prepoznatljivim imenom" koji u osnovi ima inženjerske studije, a u sklopu centra planirana je izgradnja trgovinskog centra, centra za umetnike i hotela koji će moći da koriste vrhunski sportisti.

Investitor se ugovorom obavezao da 200 stanova ili 21.000 kvadratnih metara stambenog prostora ustupi Vojsci Srbiji.

Američki ambasador je na kraju svoje posete obišao niški Univerzitet.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track