Od žutice obolele 24 osobe, epidemija ne jenjava
Foto: KURIR

Hepatitis A

Od žutice obolele 24 osobe, epidemija ne jenjava

Srbija -
Poslednji u nizu obolelih je jedan srednjoškolac iz Ćuprije koji je žuticu dobio od druga iz razreda

ĆUPRIJA - Epidemija zarazne žutice tipa A na području opštine Paraćin uz sve preduzete mere ne jenjava, a do sada su obelele 24 osobe, izjavio je danas načelnik Centra za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti Zavoda za javno zdravlje u Ćupriji epidemiolog dr Goran Radovanović.

Poslednji u nizu obolelih je jedan srednjoškolac iz Ćuprije koji je žuticu dobio od druga iz razreda, rekao je Radovanović.

On je dodao da je ovo prvi slučaj bolesti na području Ćuprije, a svi ostali su sa područja Paraćina, odnosno sela Drenovca, Sekirice i Golubca u ovoj opštini.

Radovanović je istakao da su i dalje na snazi mere Opštinskog Štab za vanredne situacije Paraćina na suzbijanju širenja bolesti, a posebno je rigorozan nadzor nad objektima, bunarima, hranom, pranju i dezinfekciji ruku.

"Epidemiološka situacija je nepovoljna, objekti za snebdevanje vodom su plitki, a kretanje stanovništva veliko, sve ukazuje da je izvor zaraze čovek, da se bolest prenosi kontaktom i da se ne mogu isključiti i novi slučajevi", rekao je Radovanović.

Radovanović je podsetio da u Pomoravskom okrugu, koji obuhvata šest opština Pomoravlja, Resave i Levča, poslednjih 12 godina nije bilo zarazne žutice, a da se obična žutica pojavljivala ciklično svakih šest do sedam godina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track