Englez snima film o srpskim sovama

Mame strance

Englez snima film o srpskim sovama

Srbija -
Stručnjak za divlje ptice i novinar Dejvid Lindo najavio da će snimiti dokumentarac o kikindskim sovama ušarama

KIKINDA: Dobar glas daleko se čuje!Tek završena manifestacija "Novembar - mesec sova u Kikindi" pokazala je da može da postane nov turistički adut Kikinde čiji je centar, kako je i naučno dokazano, najveće zimovalište sova ušara na svetu.

Privučena neobičnim prirodnim fenomenom, grupa engleskih turista "naoružana" dvogledima i fotoaparatima proteklog vikenda uverila se u istinost vesti koja je pre nekoliko godina zapanjila svet. Lansirali su je stručnjaci Centra za zaštitu sova Srbije na čelu sa Milanom Ružićem, kad su 2009. godine otkrili zapanjujući podatak da u centru Kikinde zimuje najveće jato na svetu - od čak 743 jedinke.

Prošle godine Kikinda je bila domaćin međunarodne konferencije o praćenju i zaštiti sova ušara koja je okupila pedesetak stručnjaka iz 22 države:

"Niste ni svesni kakvim potencijalom raspolažete. Uz malo volje i ulaganja, turisti iz svih krajeva sveta mogli bi da počnu da dolaze u Kikindu i uživaju posmatrajući sove- poručio je za Kurir vodeći stručnjak Instituta za sove u Montani u SAD profesor Denver Holt.

I stručnjak za divlje ptice i novinar Dejvid Lindo, koji je predvodio grupu engleskih turista smatra da Kikinda ima neprocenjivo blago.

"Ovo je neprocenjivo bogatstvo. Samo na jednom drvetu u centru vašeg grada video sam više sova ušara, nego celog života u Velikoj Britaniji. Planiram da snimim dokumentarni film i svetu pokažem koliko je ovo zadivljujuće mesto za sove", rekao je Lindo. Ukoliko autor dokumentarnih filmova o životinjama u urbanim sredinama koji su emitovani na BBC ispuni obećanje, biće to idealna promocija Kikinde kao ornitološkog raja.

Direktorka Turističke organizacije opštine Kikinda Marijana Iličin, očekuje da će tako i biti. Nada se da će manifestacija "Novembar- mesec sova u Kikindi" postati poznata i van naše opštine, i doživeti uspeh „Dana ludaje". (S. U.)

S robota prešao na mehanička krila

Sove su tokom "Novembra - meseca sova u Kikindi" inspirisale osnovce i srednjoškolce koji su napravili kolače, maske, suvenire i razne druge rukotvorine. Najkreativni je bio maturant Gimnazije „Dušan Vasiljev" Nikola Tepavac.

Već afirmisani mladi naučnik koji konstruiše specijalne robote guseničare, maskirao se u sovu. - Džinovska mehanička krila koja mogu da se pokreću, napravio sam od hartije, drveta, opruga i šrafova. Baš mi je drago što su prvi turisti počeli da posećuju Kikindu, i gledaju sove - priznao je Nikola.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track