Bivši funkcioneri bez odborničkih mandata
Foto: KURIR

Zrenjanin

Bivši funkcioneri bez odborničkih mandata

Srbija -
Takvo rešenje usledilo je posle obaveštenja Ministarstva za regionalni razvoj i lokalnu samoupravu da funkcioneri Goranu Kauriću i Tiboru Vaš iz prethodnog saziva skupštine imaju status zaposlenih u lokalnoj samoupravi

ZRENJANIN - Mandatna komisija Skupštine grada Zrenjanina predložila je rešenje o prestanku mandata odbornicima Goranu Kauriću (DS) i Tiboru Vašu (LSV), bivšim funkcionerima, rekao je predsednik Skupštine Radomir Bulajić.

On je kazao da je takvo rešenje usledilo posle obaveštenja Ministarstva za regionalni razvoj i lokalnu samoupravu da funkcioneri iz prethodnog saziva skupštine imaju status zaposlenih u lokalnoj samoupravi, a ako primaju funkcionerski dodatak to znači da ne mogu istovremeno biti odbornici.

Sekretar Skupštine Milan Mrkšić objašnjava da je odbornicima Kauriću i Vašu ostavljena mogućnost da se izjasne o svom statusu, ali da oni to u zadatom roku nisu učinili, posle čega je usledio predlog Mandatne komisije.

O izvestaju te komisije izjasniće se Izborna komisija, koju čini osam predstavnika većinskog bloka, okupljenog oko SNS-SPS, i sedam članova opozicije, u Skupštini grada.

Odbornik Kaurić, koji je i zamenik predsednika Gradskog odbora DS u Zrenjaninu, rekao je na današnoj konferenciji za novinare da predloženo rešnje o oduzimanju odborničkih mandata predstavlja kršenje svih demokratkih načela i "uvođnje jednog oblika diktature", jer je svakome poznato da su odbornici vlasnici mandata.

"Odbornička grupa DS će se svim demokratskim sredstvima boriti protiv takvog rešenja", kazao je Kaurić, od juče i novi šef odbničke grupe DS.

On je rekao da nije u sukobu interesa, da nema ni jednu funkciju i da je posle isteka mandata zamenika gradonačelnika želeo da se vrati na radno mesto u Javnu ustanovu "Sportski objekti", ali da to nije bilo moguće, jer je direktor poništio ugovor o radu.

Portparpol DS Dragan Stanišić je podsetio na zakonske odredbe koje propisuju da mandat pripada odborniku i pod kojim uslovima prestaje mandat odbornika.

"Ne može Mandatna komisija po svom nahođenju da oduzima mandate, jer to bi značilo vraćanje u prošlost, u izbore 1996/97. kada je u Zrenjaninu počinjena izborna krađa", kazao je Stanišić.

Potpredsednik Gradskog odbora DS Predrag Jeremić ocenio je da radi o "političkom licemerju i farsi", jer se, kako je naveo, dobro zna da je gradonačelnik Zrenjanina Ivan Bošnjak u sukobu interesa, a ne odbornik Kaurić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track