U Paraćinu oko 50 odraslih ide u osnovnu školu
Foto: Rojters

Druga šansa

U Paraćinu oko 50 odraslih ide u osnovnu školu

Srbija -
Kao razloge za napuštanje redovne škole polaznici navode često preseljenje porodice, tešku materijalnu situaciju i razne porodične probleme, a osnovni motiv da na ovaj način završe osnovnu školu bio im je lakše zaposlenje

PARAĆIN - Oko 50 odraslih Paraćinaca pohađa osnovnu školu "Radoje Domanović" u okviru projekta "Druga šansa" koji sprovodi Ministarstvo prosvete i nauke Srbije.

"Druga šansa" namenjena je osobama koje nemaju diplomu osnovne škole, bilo da su školovanje prekinuli ili nikada nisu išli u školu, a cilj tog projekta je smanjenje broja nepismenih i rast zapošljavanja.

Na teritoriji školske uprave u Jagodini projekat se osim u paraćinskoj školi sprovodi i u školi "Jovan Jovanović Zmaj" u Svilajncu i "Dušan Popović" u Belušiću, kod Rekovca.

Dejan Milošević (34) iz Raševice kod Paraćina jedan je od preko 4.000 polaznika "Druge šanse" na teritoriji cele Srbije. On je polaznik drugog ciklusa koji obuhvata peti i šesti razred osnovne škole.

"Završio sam četiri razreda osnovne škole, a pošto mi nije išla škola, a imao sam i porodičnih problema, napustio sam školu. Otac je bio bolestan, pa sam ja morao da radim", kazao je Milošević.

Milošević je zaposlen u komunalnom preduzeću i, kako kaže, potrebna mu je diploma osnovne škole da bi zadržao posao i izdržavao mnogobrojnu porodicu.

Prosvetni savetnik u Školskoj upravi u Jagodini Aleksandra Stevanović kazala je da u tri škole na teritoriji te uprave u Jagodini ima od 15 do 20 polaznika po ciklusu. Prema njenim rečima, za rad na tom projektu osposobljeno je 80 timova sa oko 1.200 nastavnika u celoj Srbiji koji su prošli obuku i savladali tehnike rada sa odraslima.

Kao razloge za napuštanje redovne škole polaznici navode često preseljenje porodice, tešku materijalnu situaciju i razne porodične probleme, kao što je razvod roditelja, a osnovni motiv da na ovaj način završe osnovnu školu bio im je lakše zaposlenje.

Projekat je počeo prošle godine, a završava se septembra 2013. godine, plan je da nakon toga bude uključen u sastavni deo sistema osnovnog obrazovanja u Srbiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track