U Kraljevu vraćen lokal oduzet pre 53 godine

Primena restitucije

U Kraljevu vraćen lokal oduzet pre 53 godine

Srbija -
Prema rečima bivšeg vlasnika Svetozara Sulejmanovića, lokal u centru grada oduzet mu je zbog toga što u to vreme nije obavljao privatnu delatnost

KRALJEVO - Po Zakonu o restituciji danas je u Kraljevu zabeležen prvi povraćaj nacionalizovane imovine, a rešenje o vraćanju vlasništva nad lokalom, koji je nacionalizovan 1959. godine, bivšem vlasniku sedamdesetsedmogodišnjem Svetozaru Sulejmanoviću uručio je regionalni direktor Agencije za restituciju u Kragujevcu Veljko Jovanović."Država vraća imovinu oduzetu pre skoro 60-70 godina, postupci su pravno komplikovani, ali Srbija je baš u oblasti imovinsko-pravnih odnosa dobila pohvale šefa misije Evropske unije Vensana Dežera", rekao je Jovanović.

On je dodao da je, bez obzira na činjenicu da taj posao treba zavšiti što pre, Slovenija na restituciji radila skoro 20 godina, a da je u Srbiji za šest meseci vraćeno nacionalizovane imovine u vrednosti 80 miliona evra.

Prema rečima bivšeg vlasnika Sulejmanovića, lokal u centru grada oduzet mu je zbog toga što u to vreme nije obavljao privatnu delatnost za šta, po povratku iz vojske nije imao ni sredstava, ni mogućnosti."Prezadovoljan sam što je pravda stigla posle 53 godine", rekao je Sulejmanović.

Njegov otac Vladislav Tairović kupio je ovaj lokal i još nekoliko nekretnina od novca koji je zaradio kao kopač zlata u Brazilu početkom XX veka, a pogubljen je u masovnom streljanju Kraljevčana oktobra 1941. godine.Zakupac lokala od oko 70 kvadrata trenutno je "Industrija obuće" Beograd koja će, po rešenju Agencije, imati pravo zakupa i naredne tri godine.

Gradonačelnik Kraljeva Dragan Jovanović izrazio je zadovoljstvo što bivši vlasnici ulaze u posed lokala koji je oduvek i bio njihov.

"Nadam se da je ovo dokaz da je pravda spora, ali dostižna, pa smo porodici Sulejmanović poklonili sliku sa motivom nekadašnjeg Kraljeva na kojoj piše "U ime pravde" na koju čeka još 12 lokala u samom centru grada", rekao je gradonačelnik i dodao kako će lokalna vlast preduzeti sve da se učinjena nepravda ispravi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track