Više od 3.000 prijava zbog krađe struje u Nišu
Foto: RTS

Gubici i do 30 odsto

Više od 3.000 prijava zbog krađe struje u Nišu

Srbija -
Elektromagnet, kojim se strujomer vraća unazad, samo je je jedan od načina kako se u Nišu krade struja

NIŠ - Zbog krađe struje privredno društvo "Jugoistok" godišnje izgubi 10,8 miliona evra. Struja se najčešće krade u Nišu, a distrubicija je ove godine podnela više od 3.000 krivičnih prijava Osnovnom sudu u tom gradu.Elektromagnet, kojim se strujomer vraća unazad, samo je je jedan od načina kako se u Nišu krade struja. Ovakvi proizvodi često se naručuju i preko interneta. Zbog toga je u distribuciji u Nišu otvoren telefon na kome se besplatno i anonimno može prijaviti krađa struje.

Tehnički direktor Elektrodistibucije Niš Dragoslav Pavlović kaže da je zapanjujuće veliki procenat onoga što se ispostavi kao tačno kada građani prijavljuju svoje komšije.

Distribucija, zbog neovlašćenog korišćena električne energije Osnovnom sudu svakog dana podnese u proseku deset prijava. Ove godine ukupno 3.440 prijava.

Građani kažu da najviše kradu siromašni, kao i da je u Nišu najveća nezaposlenost, pa se, kako kažu, zbog toga krade.

Struja se kažu u privrednom društvu "Jugoistok" krade na najrazličitije načine."Rade to povezivanjem mimo brojila, skidanjem naponskog mosta. Ima samovlasne zamene brojila i skidanje državne plombe", kaže direktorka za pravne poslove Tanja Petković.

Zoran Stajić, profesor Elektronskog fakuleta, kaže da gubici u mreži tokom zimskih meseci dostignu i trideset odsto, ne samo zbog krađe, već i zastarelosti energetskog sistema. Neovlašćeno priključivanje je, kaže, uvek veoma opasno.

"Bilo je primera kada je dolazilo do paljenja razvodnih tabli, požara u instalacijama. Bilo je slučajeva kada su se ljudi povređivali u tim situacijama", kaže Stajić.

Procesi pred sudom u ovakvim slučajevima uglavnom traju od dve do tri godine, a u Osnovnom sudu nemaju preciznih informacija koliko je građana ove godine osudeno zbog krađe.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track