Medalje iz fizike za niške gimnazijalce
Foto: Rts

Zaslužena priznanja

Medalje iz fizike za niške gimnazijalce

Srbija -
Stanislav i Janko bili su u šestočlanoj ekipi koja je nedavno predstavljala Srbiju na međunarodnoj naučnoj olimpijadi za juniore u Teheranu sa koje je naš tim doneo pet bronzanih medalja

NIŠ - Jedna od pet bronzanih medalja koje je šestočlana ekipa donela u Srbiju sa međunarodne Juniorske naučne olimpijade u Iranu došla je u Niš, kao i jedna pohvala. Učenici Gimnazije "Svetozar Marković" ova priznanja izborili su u konkurenciji 200 učenika iz 30 zemalja.Teški, za većinu nerešivi zadaci iz fizike, za talente niške gimnazije "Svetozar Marković" nisu bauk. Uporan rad uz prirodnu nadarenost uvrstio ih je u mladu naučnu elitu Srbije.

Stanislav i Janko bili su u šestočlanoj ekipi koja je nedavno predstavljala Srbiju na međunarodnoj naučnoj olimpijadi za juniore u Teheranu.

"Zadovoljan sam rezultatima, dao sam sve od sebe i drago mi je zbog toga. Zadaci nisu bili previše teški, ali su bili teži nego prošle godine, a konkurencija je bila jaka", kaže Stanislav Todorović.

Janko Ranđelović kaže da su se na takmičenje plasirali nizom takmičenja, preko republičkog, pa srpska fizička olimpijada, pa kvalifikacije za tim.

Njihova priznanja najnovija su u mnoštvu medalja pristiglih u ovu školu. Ne prođe, kažu ovde, ni jedno međunarono takmičenje iz matematike, fizike i informatike bez nagrada učenicima ove gimnazije.Profesor fizike Daniela Stanojević kaže da je prvo talenat u pitanju, a onda veliki rad.

"Oni već dođu sa dosta znanja, znači zahtevi se jako povećavaju. I treba biti zahtevan, jer oni mogu mnogo da daju", kaže ona.

Međunarodna priznanja koja ovi mladi ljudi dobijaju još su vrednija, kažu u školi, jer za pripreme putuju u Beograd ili traže i uglavnom sami plaćaju smeštaj. Ni odlazak u inostranstvo na takmičenje najcešce ne protiče lako.

"Nije se desilo da dete ne ode, ali često bez mentora, što je veliki problem. Grad pomogne, ali to je često nedovoljno, tako da se snalazimo na razne načine", kaže direktor Gimnazije "Svetozar Marković" u Nišu Olga Dragojlović.

Od 1991. godine, kada je otvoreno odeljenje za talente, učenici Gimnazije "Svetozar Marković" u Niš su doneli više od 30 medalja sa međunarodnih naučnih olimpijada i balkanijada. Uspehe postižu i oni koji nastave školovanje na najpoznatijim svetskim univerzitetima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track