Jagodinska policija: Od petardi mnogi ostali invalidi

Oprezno!

Jagodinska policija: Od petardi mnogi ostali invalidi

Srbija -
U prošlim godinama imali smo i takvih povreda da su mladima i deci morali da amputiramo prste na rukama, a neki su ostali i bez očiju, rečeno u hirurškoj službi Opšte bolnice u Jagodini

JAGODINA - Policijska uprava (PU) u Jagodini, poučena tragičnim iskustvima iz prošlih godina, kada su mnogi građani, pre svega deca, ostajali trajni invalidi zbog neopreznosti kod upotrebe pirotehničkih sredstava, upozorila je danas na opasnosti i na obavezu poštovanja propisa."Svako nepoštovanje propisa biće strogo sankcionisano, uključujući i svako remećenje javnog reda upotrebom pirotehničkih sredstava", piše u saopštenju PU i ističe da "pirotehnička sredstva nisu predviđena za korišćenje u zatvorenom prostoru".

U pisanoj izjavi iz Informativne službe PU se podseća da se maloprodajom pirotehnike mogu baviti samo preduzeća koja su registrovana za tu delatnost i u prostorima koji zato ispunjavaju propisane uslove.Lica koja se bave prodajom pirotehničkih sredstava "moraju biti obučena sa završenim kursom za rukovanje i manipulaciju opasnih materija".

U PU navode da su pirotehnička sredstva "vrsta eksplozivnih materija i dele se na četiri razreda, a u prodaji se mogu naći samo iz prvog i drugog razreda".

U pirotehnička sredstva prvog razreda spadaju: tzv, pirotehničke igračke - kapisle za dečije pištolje, konfetne bombice, dečije rakete, dimne kuglice, pucajuće žabice i male petarde (mini pirat) i njih mogu kupovati maloletna lica.

Vatrometne rakete i baterije, "rimske sveće" i najveći broj raznih petardi spadaju u pirotehnička sredstva drugog razreda i "ne mogu se prodavati licima mlađim od 18 godina".

U hirurškoj službi Opšte bolnice u Jagodini rečeno je da su u prošlim godinama, pre svega za novogodišnje praznike, imali i takvih povreda da su mladima i deci morali da amputiraju prste na rukama, a neki su ostali i bez očiju, zbog neopreznosti kod upotrebe pirotehničkih sredstava.

Iako je do dočeka Nove godine ostalo još 10, a do Božića po Julijanskom kalendaru 17 dana po Jagodini i drugim gradovima Pomoravlja, Resave i Levča već odjekuju detonacije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track