Srednje škole u Moravičkom okrugu ostaju bez đaka

Srednje škole u Moravičkom okrugu ostaju bez đaka

Srbija -
U srednjim školama na području Čačka, Gornjeg Milanovca, Lučana i Ivanjice u sledećoj školskoj godini biće 20 odeljenja manje nego sada, pri čemu će mnogi imati zvanje sa kojim neće moći da se zaposle, rekao načelnik Školske uprave Danilo Beodranski

GORNJI MILANOVAC - Osnovne škole u Moravičkom okrugu u maju će završiti 358 učenika manje nego prošle godine, što će se odraziti na srednjoškolsko obrazovanje, rečeno je danas na sednici Saveta okruga u Gornjem Milanovcu.

Načelnik Školske uprave Danilo Beodranski rekao je da će u srednjim školama na području Čačka, Gornjeg Milanovca, Lučana i Ivanjice u sledećoj školskoj godini biti 20 odeljenja manje nego sada, pri čemu će mnogi imati zvanje sa kojim neće moći da se zaposle.

"Već sada treba da sagledamo šta nam je činiti jer Ministarstvo prosvete priprema reformu srednjih škola od 2014. godine i finansiraće se po broju učenika, a ne odeljenja i to za utvrđenu struku i zanimanja", rekao je Beodranski.Član Saveta za srednje stručno obrazovanje Željko Papić je ocenio da sadašnji plan upisa ne prati potrebe tržišta rada i da sada postoje odeljenja sa devet učenika što je neprihvatljivo za novi sistem finansiranja.

On je istakao da srednje obrazovanje ne treba da bude obavezno, kao što se predlaže, i da "sada đaci završavaju školu bez prakse, a kada se zaposle treba im po šest meseci za obuku".

Predsednik Aktiva direktora srednjih škola Moravičkog okruga Vladan Nicović je rekao da se pojedina zanimanja moraju ugasiti, ali je potreban jasan dogovor kakvi su programi privrede okruga.

Predsednik opštine Gornji Milanovac Milisav Mirković ocenio je da se zanimanja u školama otvaraju na osnovu viškova prosvetnih radnika i bolje je da se njima obezbedi prekvalifikacija, a da se đaci pripremaju za poslove koji će im omogućiti radna mesta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja