Odbornicima Kauriću i Vašu oduzeti mandati
Foto: KURIR

Zrenjanin

Odbornicima Kauriću i Vašu oduzeti mandati

Srbija -
Mandatna komisija obrazložila ovu odluku navodnim sukobom interesa dva odbornika pošto su primali dve nadoknade: odborničku i funkcionersku, na koju su stekli pravo kao nekadašnji funkcioneri Grada

ZRENJANIN - Odbornici vladajuće većine u zrenjaninskoj skupštini izglasali su na današnjoj sednici da se odbornicima opozicije Goranu Kauriću (DS) i Tiboru Vašu (LSV) oduzmu odbornički mandati.

Mandatna komisija obrazložila je ovu odluku navodnim sukobom interesa dva odbornika pošto su primali dve nadoknade: odborničku i funkcionersku, na koju su stekli pravo kao nekadašnji funkcioneri Grada.

Goran Kaurić ocenio je da oduzimanje mandata predstavlja uvođenje prakse parlamentarne diktature koja će, kako je istako, odvesti u nešto za šta se mislilo da je prošlost.

"Vlast u Zrenjaninu drznula se da protivpravno praktično otme dva odbornička mandata, bez njihove saglasnosti i to je presedan u Srbiji", naglasio je Kaurić.

Tibor Vaš je rekao da su razlozi navedeni u predlogu rešenja o oduzimanju mandata pravno neutemeljeni i da se radi o pravnom nasilničkom aktu u tom gradu.

"Gradonačelnik je dobio tri meseca za razmišljanje, zašto ne bih i ja. Da li je pravda, gradonačelniče, ako jedan odbornik to isto nije mogao da iskoristi. Ja sam dobio minutažu za odlučivanje. Ja iz ove Skupštine izlazim zadovoljan i ponosan, jer znam da ću se u nju vratiti kao pobednik", rekao je Vaš.

U raspravi koja je usledila pre glasanja odbornici opozicije su se pozivali na Zakon o lokalnoj samoupravi. Oni su poručili vladajućoj većini da svim odbornicima opozicije oduzme mandate i ukine izborne liste, kako u "Zrenjaninu ne bi postojao niko ko će pratiti rad zrenjaninske vlasti".

Šef odborničke grupe Srpske radikalne stranke Saša Santovac je rekao da je oduzimanje mandata na ovakav način političko i pravno nasilje.

"Imate danas neprirodnu situaciju da SRS brani odbornika LSV, ali, SRS ne brani njega, već pravdu", istakao je za govornicom Santovac.

Na sednici je najavljeno i da će se dvojica odbornika kojima su oduzeti mandati obratiti svim nadležnim instancama i da će iskoristiti sva dostupna pravna i legalna sredstva kako bi se dokazalo da im odbornički mandat nije smeo biti oduzet.

Danas je objašnjeno da je jučerašnja opstrukcija rada Skupštine sa nekoliko stotina predloga za dopunu dnevnog reda od strane opozicije (LSV i DS) bila jedini način da se pokaže, kako je navedeno, duboko nepravedna stvar koja se čini dvojici odbornika i da će se takvo delovanje opozicije nastaviti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track