Opao promet na pijacama u Srbiji

Kriza

Opao promet na pijacama u Srbiji

Srbija -
Pad je uzrokovan, osim smanjenjenjem kupovne moći građana, i nepovoljnim vremenskim prilikama koje su pratile vegetaciju voća i povrća

SUBOTICA - Pad prometa na pijacama u Srbiji u ovoj godini iznosio je oko pet odsto u odnosu na 2011, pokazuju podaci Poslovnog udruženja “Pijace Srbije”.

Kako je izjavio predsednik Upravnog odbora ovog udruženja Bela Bodrogi, ovaj pad je uzrokovan, osim smanjenja kupovne moći građana, i nepovoljnim vremenskim prilikama koje su pratile vegetaciju voća i povrća, kao što su duga zima i obilan sneg u februaru, mrazevi početkom proleća i velika suša tokom leta.

“Sve je to uticalo na prinose, a samim tim i prihode pijačnih prodavaca, što uz dalji pad kupovne moći građana uzrokuje pad prometa od pet odsto. I pored toga, učešće pijačne delatnosti u ukupnoj trgovini Srbije je i dalje iznad 30 odsto”, rekao je Bodrogi.

Bodrogi se nada da će naredna 2013. imati bolje pokazatelje i po pitanju prinosa, i po pitanju životnog standarda.

Prema najsvežijim rezulatima istraživanja koje je realizovalo ovo udruženje, pijačnom delatnošću u Srbiji se bavi oko 180 pravnih lica.

Najveći deo, oko 90 odsto delatnosti, povereno je javnim komunalnim preduzećima.

Na pijacama u Srbiji se nalazi oko 60.000 prodajnih mesta, među kojima je najviše tezgi - oko 52.000. Ostalo su lokali od čvrstog materijala, pokretni montažni objekti, rashladne vitrine, boksovi i obeležena prodajna mesta.

Prema podacima o broju sklopljenih ugovora sa prodavcima, izveštajima o dnevnoj naplati na slobodnim tezgama i broju lokala, procenjuje se da na pijacama u Srbiji svakodnevno posluje oko 80.000 ljudi.

Najveća pravno lice koje se u Srbiji bavi pijačnom delatnošću je Javno komunalno preduzeće "Gradske pijace" iz Beograda, koje na 33 pijace ima više od 11.000 tezgi, lokala, montažnih objekata i obeleženih prodajnih mesta, što je oko 21 odsto od ukupnog broja tezgi u Srbiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja