Kalanović: 2013. zakon o finansiranju Vojvodine i regionima

Beograd

Kalanović: 2013. zakon o finansiranju Vojvodine i regionima

Srbija -
Ministar Dinkić odlučio je da stane na čelo radne grupe i da u 2013. godini konačno bude donet zakon o finasiranju Vojvodine, rekla je ministarka Kalanović

BEOGRAD - Ministarka regionalnog razvoja i lokalne samouprave Srbije Verica Kalanović najavila je da će 2013. godine biti donet zakon koji će precizno definisati finansiranje Vojvodine.

"Mi nemamo u ovom trenutku nikav predlog koji je došao iz Vojvodine, i upravo je ministar Dinkić odlučio da stane na čelo radne grupe i da u 2013. godini konačno bude donet zakon o finasiranju Vojvodine, kao ne bismo imali beskonačne polemike s pitanjem "Di su naši novci?" ", rekla je Kalanović.

Ministarka je ukazala da je Autonomna pokrajina Vojvodina jedan statistički region, te bi pravo na slično rešenje finansiranja trebalo da imaju i drugi statistički regioni Srbije.

"Radimio u dva pravca: jedan je zakon o finasiranju Vojvodine, a drugi je stvaranje pravih regiona, za šta su nam potrebne promene u Ustavu", rekla je ministarka. Kalanović smatra da treba hrabrije ići u promenu Ustava da bi mogli da se definišu regioni u Srbiji.

"Nema bojazni od cepanja Srbije. Ima samo bojazni da će Srbija u jednom trenutku postati zemlja bez ljudi, samo tetritorija, a ljudi će se preseliti u Beograd", rekla je ona.

Kalanović je rekla da Srbija predstavlja zemlju sa nedopustivim regionalnim razlikama: "Mnogo puta smo ponavljali da je Srbija zemlja sa najvećim regionalnim razlikama u Evropi, a svi planovi Ministarstva za regonalni razvoj i lokalnu samoupravu su... kako da smanjimo te razlike", rekla je ona.

Radi se i na izmenama Zakona o finasiranju lokalnih samuoprava da bi se transferima sa državnog nivoa povećali budžeti u najnerazvijenijim krajevima.

Po rečima ministarje, lokalnom ekonomskom razvoju doprineće i razvoj infrastrukture i podstila na predugovor sa kineskom firmom o izgradnji dva velika regionalna autoputa od proleća: jedan kroz centralnu Srbiju, koji će spojiti Kruševac, Kraljevo i Čačak, a drugi će, preko Rume, povezati Novi Sad sa Šapcem.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track