Meštani Mažića i Kučina ne moraju više da lome led

Posle četiri i po decenije

Meštani Mažića i Kučina ne moraju više da lome led

Srbija -
Opština Priboj i "Drinsko-limske hidroelektrane" izgradile pet kilometara puta za 70 domaćinstava Mažića i Kučina, kojima su nekoliko godina čamci bili jedino prevozno sredstvo

PRIBOJ - Meštani Mažića i Kučina, koji su prošle zime lomili led na jezeru kako bi čamcima obezbedili jedinu vezu sa svetom, dobili su put. Opština Priboj i "Drinsko-limske hidroelektrane" izgradile su pet kilometara puta za 70 domaćinstava Mažića i Kučina. Put je delimično asfaltiran, a gradiće se i ove godine kao deo 17 kilometara duge kopnene veze.Nekoliko godina čamci su bili jedino prevozno sredstvo za meštane ovih sela. Prošle zime su svakodnevno lomili led, dežurali noću da prolaz opet ne smrzne i tako stizali do prodavnica, škola, lekara.

"Svakog dana smo lomili led, pa ujutru opet. Ako se jedan dan preskoči, sutra ne moramo ni da pokušavamo", objašnjava Vaso Drčelić iz Mažića.

Pune četiri i po decenije, od izgradnje brane i formiranja Potpećkog jezera, za sedamdesetak porodica čamci su bili osnovno prevozno sredstvo do druge obale i puteva. Rizik i napor bili su srazmerni mrazu i neprimereni veku koji juri brzinom nanotehnologija.

"Kada vidite da građani imaju ovakav problem i da su ugroženi, bez obzira na to kakva je finansijska situacija u opštini, naći ćete način da nešto uradite", kaže predsednik opštine Priboj Lazar Rvović.

Tone građevinskog materijala za sve kuće u ovim selima prevezene su isključivo čamcima. I svi proizvodi čuvenih povrtara do pijace su stizali preko jezera.

Sa novim putem čamci su postali prošlost, a život se potpuno menja na ovoj obali Potpećkog jezera."Sušna godina nama nije sušna. Od vašeg snimanja na jezeru sve je krenulo uspešno", kaže Živorad Drčelić iz Mražića.

Da je put urađen ranije, možda mnogi mladi ne bi napustili ova sela. Sada kada je izgrađena veza sa drugom obalom i putevima, meštani će se truditi da povrate omladinu ukoliko je to moguće.

Ovim se putem, kraj čuvene Orahovice, u kojoj je u srednjem veku bila prva srpska bolnica, ima gde vratiti. Zemlja je plodna, sela nekim čudom ipak nisu opustela.

Da će sve biti bolje najavljuju već od proleća planirani radovi, kojima će se povezati dva sela, dve opštine i čitava druga, do sada zaboravljana obala jezera.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track