Teška godina za privrednike Moravičkog okruga

Teška godina za privrednike Moravičkog okruga

Srbija -
Privrednici Čačka posebno su istakli problem nestabilnosti kursa dinara, nemogućnost naplate potraživanja, visoke kamate za bankarske kredite i nedostatak uslova za dobijanje investicionih kredita

ČAČAK - Za većinu privrednika Moravičkog okruga protekla godina bila je izuzetno teška i neizvesna, izjavila je Gorana Tanasković, rukovodilac čačanske Organizacione jedinice Regionalne Privredne Komore Kraljevo.Prema njenim rečima, 2012. godinu je obeležio pad privrednih aktivnosti, koji se ogleda u smanjenju fizičkog obima proizvodnje, padu spoljnotrgovinske razmene, velikom nelikvidnošću privrednih subjekata, ali i manjim investicijama zbog neizvesnosti ulaganja.

"Politika i političari i dalje imaju presudnu ulogu u poslovanju većine preduzeća, mada se čačanska privreda kretala u prosečnim granicama privrede Srbije", ocenila je Tanaskovićeva.

Privrednici Čačka, kako je rekla, posebno su istakli problem nestabilnosti kursa dinara, nemogućnost naplate potraživanja, visoke kamate za bankarske kredite i nedostatak uslova za dobijanje investicionih kredita.

"U ovoj godini poseban akcenat će se staviti na rešavanje problema u finansiranju izvoza gde je potrebno izbeći gubitke zbog kursnih razlika ali i obezbediti kontra-garancije za primljene avanse kupaca po osnovu izvoznih ugovora", navela je ona.

Tanasković smatra da je jedno od rešenja za prevazilaženje krize i izdavanje koncesija, dokapitalizacija i zajedničko ulaganje u proizvodnju u sektorima energetike, infrastrukture i poljoprivrede.

"Važno je i uspostavljanje privatno-javnog partnerstva, izrada strategije za privlačenje direktnih stranih investicija, efikasno korišćenje zajmova Svetske banke, EIB i ostalih institucija", naglasila je.

Uloga Komore će biti, kako je kazala, u povezivanju i udruživanju velikog broja malih preduzeća, jer se u njima sada nalazi kvalitetan kadar i savremena oprema, za razliku od velikih urušenih sistema koji imaju tehnološki zastarelu opremu, kako bi se stvorili uslovi za povratak na ino-tržište.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track