Na konjima doneli Badnjak u crkvu

Kikinđani na Badnji dan

Na konjima doneli Badnjak u crkvu

Srbija -
Dve grupe konjanika donele badnjake, koji su nakon osvećivanja,zapaljeni ispred crkve Svetog Nikole i pravoslavnog hrama Svetih Kozme i Damjana
1 / 4

KIKINDA - Hristos se rodi!

Kikinđani ne spore da žitelji još nekih banatskih mesta neguju ovakvo donošenje badnjaka, ali ponosno ističu da je svakog Badnjeg dana njihova povorka zaprega, fijakera i konjanika, ubedljivo najveća.

Za razliku od prethodnih godina, ovoga puta su dve grupe konjanika donele badnjake ispred pravoslavne crkve Svetog Nikole u centru Kikinde, ali i u portu pravoslavnog hrama Svetih Kozme i Damjana na periferiji grada.

Na putu do crkava, povorke zaprega, fijakera i konjanika prodefilovale su najvažnijim gradskim ulicama. Ovaj lep običaj neguje se već dvadesetak godina:

-Badnjak je i ovoga puta donelo pedesetak uglavnom poznatih kikindskih konjara i paora koji poštuju tradiciju i iskreno raduju Božiću.Pre nego što su, dan ranije, krenuli po badnjak, došli su do domaćina koji ih je dočekao kuvanim vinom i vrućom rakijom. Biti domaćin konjanicima koji idu po badnjak, velika je čast. Ovoga puta pripala je Draganu Radnoviću, kaže za Kurir poznati kikindski konjar Ivan Krišan koji će badnjak doneti u portu hrama Svetih Kozme i Damjana.

Učesnike povorki, ali i sve vernike, na Badnje veče očekuje još jedan lep običaj. Dočekaće i darivati korinđaše:- Običaj da deca obilaze komšijske kuće i pevaju šaljive pesmice, zadržao se još samo u Kikindi i ovom delu Banata- kaže Miroslav Alasev (70) iz Kikinde, najstariji učesnik božićne kolone i nastavlja:

- Kad nakon pitanja: „Da li je slobodno korinđanje?“ deca dobiju potvrdan odgovor, recituju : „Ja sam mali Iva, trčim preko njiva, njiva se zeleni, gazda se veseli, daj gazda ora, to biti mora.“ Domaćin ih daruje orasima, jabukama, šljivama i slatkišima. Korinđanje je karakteristično samo za pravoslavce, ali i mađarska deca, sa njima idu da korinđaju.

Pre nego što što korinđaši stignu, već sa prvim sumrakom, po kući trebalo razastrti slamu, a posebno po gostinskoj sobi. Slama bi trebalo da stoji u kući sve do trećeg dana Božića, ukazuje Alasev, i dodaje da domaćini najviše cene kad korinđaši pevaju “Roždestvo”.

Na Božić lome česnicu

Nakon Božićne litugije po prvi put će u hramu Svetih Kozme i Damjana biti lomljena česnica u kojoj će se nalaziti zlatnik.

Prema narodnom verovanju, osobu koja pronađe zlatnik pratiće sreća tokom cele godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track