Na pijacama poskupela paprika, paradajz, tikvice

Papreno

Na pijacama poskupela paprika, paradajz, tikvice

Srbija -
Paprika je, što se kvantaša tiče, proteklog meseca mogla jedino da se kupi na kvantašu u Beogradu, a cena je u zavisnosti od sorte varirala od 200 dinara do 220 dinara po kilogramu

BEOGRAD - Niske temperature, sneg i otežan transport uticali su na smanjen obim ponude sezonskog povrća u decembru, što je uticalo na porast cene paprike, paradajza, brokolija, tikvica, krastavca, karfiola, zelene salate i patlidžana.Zadovoljavajuća je bila ponuda krompira, crnog luka i kupusa, dok je zbog sušnog leta u Srbiji i u okruženju smanjen obim ponude pasulja, kako belih tako i šarenih i žutih sorti ove omiljene namirnice na našim trpezama. Prosečna je, takođe, bila ponuda šargarepe, praziluka peršuna, paškanata i celera tokom čitavog meseca.

Paprika je, što se kvantaša tiče, proteklog meseca mogla jedino da se kupi na kvantašu u Beogradu, a cena je u zavisnosti od sorte varirala od 200 dinara do 220 dinara po kilogramu.

Dominantna cena ove povrtarske kulture je na zelenim pijacama iznosila najčešće 350 dinara. Slabija je bila takođe i ponuda paradajza što se odrazilo i na cenu ovog proizvoda.

Na kvantašu u Beogradu je dominirala cena od 170 dinara za kilogram, dok je dominantna cena na zelenim pijacama iznosila 200 dinara, što je duplo viša cena u odnosu na novembar.

Ponuda krastavca bila je slabija nego prethodnog meseca i on je mahom bio iz uvoza. Veleprodajna cena na kvantašu u Beogradu bila je 200 dinara po kilogramu, dok je u maloprodaji dominirao iznos od 300 dinara.Prosečna ponuda i zadovoljavajuća prodaja kupusa u decembru, kao i prethodnog meseca, a prodajna cena ove povrtarske kulture varirala je od 17 do 30 dinara na kvantašima i 40 dinara za kilogram na zelenim pijacama.Najčešća prodajna cena crnog luka bila je na kvantašima od 30 do 40 dinara, dok je na zelenim pijacama dominantna iznosila 50 dinara, kao i u novembru.

Prodajna cena belog luka kretala se od 200 do 500 dinara po kilogramu, objavljeno je u biltenu Sistema tržišnih informacija poljoprivrede Srbije (STIPS).

Ponuda i prodaja krompira bili su na prošlomesecnom nivou. U veleprodaji je varirao iznos od 40 do 50 dinara za kilogram, a dominantna maloprodajna cena iznosila je 60 dinara.Tikvice su se na kvantašima mogle pazariti po ceni od 140 do 150 dinara po kilogramu, dok je na zelenim pijacama dominirao iznos od 200 dinara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track