U Srbiji između 305 i 320 beloglavih supova

Više nisu tako ugroženi

U Srbiji između 305 i 320 beloglavih supova

Srbija -
Brojanje beloglavih supova ornitolozi su obavili na tri lokacije - u specijalnom rezervatu prirode "Uvac" i zaštićenim prirodnim dobrima "Klisura reke Mileševke" i "Klisura reke Trešnjice"

NOVA VAROŠ - U Srbiji prema proceni stručnjaka ima između 305 i 320 beloglavih supova, objavio je Zavod za zaštitu prirode.Kako je navedeno, njihova brojnost pokazuje da populacija orla lešinara nije više u Srbiji ugrožena kao ranije.Brojanje beloglavih supova ornitolozi su obavili na tri lokacije - u specijalnom rezervatu prirode "Uvac" kod Nove Varoši i zaštićenim prirodnim dobrima "Klisura reke Mileševke" u Prijepolju i "Klisura reke Trešnjice" kod Ljubovije.

"Prvi rezultat ove akcije ukazuje da je populacija beloglavog supa, koji je do samo pre dve decenije bio pred istrebljenjem, stabilna i da je Srbija i dalje jedno od značajnih područja za očuvanje ove strogo zaštićene vrste, navodi se na sajtu Zavoda za zaštitu prirode.

Na osnovu procene trenutnog broja beloglavih supova, očekuje se da će u predstojećoj sezoni biti između 120 i 130 gnezdećih parova, što je približno broju u prethodnim godinama.

Brojanje ove retke i zakonom zaštićene ptice u Srbiji obavljeno je u okviru Cenzusa beloglavog supa, međunarodne inicijative za područje Balkana koja se realizuje poslednje četiri godine. Srbija je prvi put učestovala u ovoj akciji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track