Subotičani dali 20.000 evra za akcije NIS

Zalog za budućnost

Subotičani dali 20.000 evra za akcije NIS

Srbija -
To je hartija u koju vredi ulagati, ipak je to akcija Naftne industrije i ako ne bude nekih većih trzavica i lomova to će biti najozbiljnije hartije na tržištu, ocenio direktor brokerske kuće "SBD broker" Radivoja Belančić

SUBOTICA - Građani Subotice u protekloj 2012. godini kupili su akcije Naftne industrije Srbije (NIS) u vrednosti između 15.000 i 20.000 evra, rečeno je u brokerskoj kući "SBD broker".Prema podacima direktora ove brokerske kuće Radivoja Belančića, akcije ove naftne kompanije kupovale su različite generacije Subotičana, a najviše stariji sugrađani, što je ocenjeno "kao ulaganje u budućnost".

"To je hartija u koju vredi ulagati i u koju su Subotičani tokom prošle godine najviše ulagali. Ulagali su i mlađi i stariji, čak više stariji, kako bi im se kapital očuvao. Ipak je to akcija Naftne industrije i ako ne bude nekih većih trzavica i lomova to će biti najozbiljnije hartije na tržištu", ocenio je Belančić.

Prema njegovim rečima, najavljena isplata dividende akcionarima ove kompanije je neoubičajena i dodatno će uvećati njihovu vrednost.

Subotičani su, ipak, u protekloj godini više prodavali nego što su kupovali akcije, i to se uglavnom odnosi na subotičke kompanije gde se na berzi vršila konsolidacija njihovog vlasništva, odnosno povećanje udela većinskih vlasnika u strukturi vlasništva.

Pre više od dve godine oko 80.000 Subotičana podnelo je i ostvarilo pravo na besplatne akcije ove kompanije, koje je većina i dobila i to 5 akcija tadašnje nominalne vrednosti od po 500 dinara.

Po poslednjem berzanskom izveštaju, cena akcija NIS-a iznosi 774 dinara. Istorijski najviša cena zabeležena je 3. avgusta 2011. kada je jedna akcija NIS-a postigla cenu od 865 dinara, dok je istorijski minimum ova hartija zabeležila 14. septembra 2010. godine, kada je njihova cena iznosila 442 dinara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track