Uskoro sms parkiranje u Kraljevu
Foto: RTS

Uskoro sms parkiranje u Kraljevu

Srbija -
U prvoj polovini godine doći će do uvođenja sms plaćanja parkinga, što bi politikom cena doprinelo uvođenju reda i na taj način bi se stimulisalo parkiranje u široj zoni grada, a destimulisalo u najužem gradskom jezgru, kaže direktorka JKP "Čistoća" Miljana Zindović

KRALJEVO - U Kraljevu je parkiranje automobila već dugo veliki problem. Ne postoji javna garaža, a broj parking mesta je petnaest puta manji od broja registrovanih automobila u gradu. Naći slobodno parking mesto u Kraljevu, a uz to i da se ne plaća po satu, nalik je dobitku na lutriji. To je problem za one koji dolaze automobilom u grad, ali i za stanare zgrada koji se dovijaju kako znaju i umeju da sačuvaju parking mesto. U gradu ima oko dve hiljade parking mesta, što je nedovoljno.

"Parkiranje automobila je u crvenoj i žutoj zoni i činjenica je da je broj mesta nedovoljan, što je donekle posledica velikog priliva stanovnika poslednjih godina", kaže direktorka JKP "Čistoća" Miljana Zindović.

Ona najavljuje i uvođenje sms plaćanja parkinga u prvoj polovini godine, što bi politikom cena doprinelo uvođenju reda i na taj način bi se stimulisalo parkiranje u široj zoni grada, a destimulisalo u najužem gradskom jezgru.Do nedavno, za 30 dinara, koliko je koštao ulaz na pijačni parking, građani su mogli da parkiraju auto čitav dan. Sada je i tu parking ograničen.

Prema rečima Aleksandra Ilića, JKP "Pijaca" uvelo je novi sistem naplate, po kojem se dva sata parkiranja naplaćuje 30 dinara, a svaki naredni započet sat dodatnih 30 dinara.

"Verujemo da je dva sata dovoljno vreme za osnovne nabavke na pijaci ili u gradu, a za zakupce tezgi obezbedili smo povlašcen parking, odnosno oni parkiranje plaćaju mesecno 600 dinara", kaže Ilić.

Najugroženiji su Kraljevčani koji na posao dolaze automobilom, jer bi po sadašnjoj računici dnevno morali da izdvoje oko 250 dinara.

Direktor Direkcije za izgradnju i planiranje grada Kraljeva Nenad Nerić kaže da je ove godine u planu izrada projektne dokumentacije za javnu garažu kod Vatrogasnog doma i još dva javna parkinga u ulici Dragoslava Bogavca i iza Privredne komore, čime bi ovaj višegodišnji problem Kraljevčana bio rešen.

Do izgradnje javnih garaža i dovoljnog broja parking mesta, Kraljevčani će još morati da sačekaju. U međuvremenu, olakšanje će doneti sistem sms plaćanja parkinga, koje bi trebalo da zaživi u prvoj polovini godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track