Vrščani se ne vakcinišu protiv gripa

Slab odziv

Vrščani se ne vakcinišu protiv gripa

Srbija -
Vakcinu je važno da prime hronični bolesnici, a ne samo da se oni nisu odazvali, već je opala vakcinisanost u svim kategorijama stanovništva, kaže koordinator za vakcinaciju u vršačkom Domu zdravlja doktorka Rodika Čizmaš

VRŠAC - Vršački Dom zdravlja dobio je jesenas 2.000 doza vakcina protiv sezonskog gripa, ali je odziv Vrščana bio manji nego predhodnih godina zbog čega je još uvek neiskorišćeno preko 200 vakcina.

Krajem januara zdravstveni radnici očekuju epidemiju sezonskog gripa, pa apeluju na građena da se besplatno vakcinišu, ali i smanje odlaske na slavlja i kolektivne skupove, jer se virus više ne prenosi samo kapljično, već i dodirom tj. rukovanjem.

Posebno se apeluje na hronični bolesnike sa poremećajima plućnog i kardiovaskularnog sistema i sa metaboličkim poremećajima uključujući i šećernu bolest, jer oni spadaju u kritičnu grupu stanovništva i moraju biti vakcinisani.

- Vakcinacija je najznačajnija preventivna mera koja se sprovodi. Ona stare i bolesne štiti ne samo od gripa, već i od komplikacije njihove osnovne bolesti. Zbog toga je važno da je prime hronični bolesnici, a ne samo da se oni nisu odazvali, već je opala vakcinisanost u svim kategorijama stanovništva, kaže doktorka Rodika Čizmaš, koordinator za vakcinaciju u vršačkom Domu zdravlja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track