Šapčani retko menjaju pol, češće imena

Šapčani retko menjaju pol, češće imena

Srbija -
Tokom proteklih deset godina u šabačkoj lokalnoj samoupravi samo jedna osoba je zatražila izmenu ličnih podataka zbog promene pola, dok se godišnje za promenu imena i prezimena obrati oko 150 građana

ŠABAC - Tokom proteklih deset godina u šabačkoj lokalnoj samoupravi samo jedna osoba je zatražila izmenu ličnih podataka zbog promene pola, dok se godišnje za promenu imena i prezimena obrati oko 150 građana.U toj samoupravi navode da se u istom periodu još jedna osoba informisala o postupku izmene podataka o polu, ali se nije kasnije javila jer nije imala prebivalište na teritoriji grada. U oba slučaja radilo se o muškarcima koji su postali devojke.

Prema navodima šefa odseka za upravu i građanska stanja Miodraga Stanišića najčešća izmena ličnih podataka je promena imena dok se prezime zadržava, a razlozi su ekonomske prirode.

"Mahom su to osobe koje odlaze iz ekonomskih razloga u inostranstvo, pa menjaju ime u neko prihvatljivije, Aleksa u Aleks, imamo i Mihaelopopulosa, Lopeza Martineza, Huan Pabla Desantisa i slično.

Dosta je zahteva vraćanja devojačkog prezimena, a procedura je identična promeni prezimena jer rok za redovno vraćanje nakon razvoda od 60 dana vrlo malo parova poštuje", rekao je Stanišić.

Prema njegovim navodima, protekle godine najpopularnije ime bilo je Valentino, pa su i poslednja tri zahteva, od ukupno 166, bila za upis tog imena.

"Jedan od njih je zatražio i promenu prezimena pa se sada zove Valentino Đoković. Jasno je šta ga je iniciralo da pre odlaska u Italiju odabere ove podatke", naveo je Stanišić.

Među izabranim imenima bila su česta i Gabrijel, Helena, Brendo, Manuel.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track