Svaki deseti Pazarac na socijali

Trećina građana siromašna

Svaki deseti Pazarac na socijali

Srbija -
Čak 3,6 odsto preživljava hraneći se u narodnim kuhinjama

NOVI PAZAR - Trećina građana Novog Pazara je siromašna, svaki deseti je korisnik novčane socijalne pomoći, dok 3,6 odsto preživljava hraneći se u javnim kuhinjama humanitarnih organizacija, rezultati su analize dve nevladine organizacije. Kako se navodi u "Rodnoj karti siromaštva", istraživanju Sandžačkog odbora za ljudskih prava i Evropskog pokreta u Srbiji, stopa nezaposlenosti u Novom Pazaru je skoro duplo veća u odnosu na republički prosek.

"U strukturi siromašnih građana, najviše je onih koji nemaju posao (62,7 odsto), slede korisnici novčane socijalne pomoći (27,7 procenata) i korisnici kuhinja humantiranih organizacija (9,6 odsto)", navodi se u studiji. Kako se dodaje, građani Novog Pazara su trenutno četiri puta siromašniji u odnosu na zvaničnu stopu siromaštva u Srbiji.

Na posao u Novom Pazaru čeka više od 20.500 ljudi, a više od 12.000 njih nikada nije imalo posao, dok je broj fakultetski obrazovanih i nezaposlenih Novopazaraca za poslednje četiri godine uvećan je za više od 50 odsto.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja