Kabinet za hemofiliju od sutra u KC Kragujevac

Bolja nega

Kabinet za hemofiliju od sutra u KC Kragujevac

Srbija -
Otvaranje Kabineta za hemofiliju značajno će unaprediti kvalitet zdravstvene nege obolelih od te bolesti i omogućiti moderan i multidisciplinaran pristup lečenju, rekao direktor Klinike za hematologiju KC Kragujevac Predrag Đurđević

KRAGUJEVAC - Na Klinici za hematologiju u kragujevačkom Kliničkom centru sutra će biti otvoren specijalizovani Kabinet za hemofiliju, koji će obolelima omogućiti bolju negu. Kabinet će biti otvoren u okviru projekta Srpske lekarske grupe za hemofiliju pod nazivom "Poboljšanje lečenja hemofilije integrisanim sinhronizovanim pristupom" koji finansira nevladina organizacija "Novo Nordisk Haemophilia Foundation". Srpska lekarska grupa za hemofiliju do sada je omogućila otvaranje četiri takva kabineta - u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.

"Otvaranje Kabineta za hemofiliju značajno će unaprediti kvalitet zdravstvene nege obolelih od te bolesti i omogućiti moderan i multidisciplinaran pristup lečenju, uz učešće većeg broja specijalista kao što su hematolozi, ortopedi, fizijatri, infektolozi i drugi", rekao je direktor Klinike za hematologiju KC Kragujevac Predrag Đurđević.

On je dodao da će u tom kabinetu biti omogućeni adekvatan komfor pacijenata prilikom redovnih specijalističkih pregleda, i efikasnije uključivanje u savremeni tok lečenja.

Po podacima Svetske federacije za hemofiliju iz 2010, Srbija sa 1.37 jedinicom po glavi stanovnika daleko zaostaje za većinom evropskih zemalja u pogledu količine lekova koje obezbeđuje obolelima od hemofilije. Stručnjaci upozoravaju da su sadašnje količine dovoljne samo za lečenje akutnih krvarenja, a, po evropskim standardima, za normalan život bolesnika sa hemofilijom potrebno je obezbediti dve ili više jedinica po glavi stanovnika.

Hemofilija je retka bolest, nasledni poremećaj koji dovodi do produženog krvarenja, a manifestuje se spontanim krvarenjima u zglobove, mišiće i unutrašnje organe. Osobe koje boluju od hemofilije krvare duže nego zdrave osobe, jer u njihovoj krvi nema dovoljno prirodnih amtikoagulanata. U Srbiji oko 500 ljudi boluje od hemofilije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track