Apoteka NS bez tendera kupila lekove za 15 miliona evra

DRI

Apoteka NS bez tendera kupila lekove za 15 miliona evra

Srbija -
Na čelu Apoteke u to vreme bio je Dušan Milošević, koji je nakon smene vlasti u Novom Sadu premešten na mesto savetnika direktora za ekologiju

NOVI SAD - Apoteka Novi Sad je tokom cele 2011. godine lekove koji se bolesnicima izdaju na recept nabavljala bez prethodno raspisanog tendera, utvrdila je Državna revizorska institucija. Fakturisana vrednost lekova nabavljenih na ovaj način premašuje 1,6 milijardi dinara ili po sadašnjem kursu oko 15 miliona evra. Prilikom donošenja odluke da lekove nabavlja bez raspisivanja tendera, Apoteka Novi Sad se pozivala na odredbe člana 7 Zakona o javnim nabavkama, koja govori o kupovini lekova za koje on nije obavezan. Međutim, u mišljenju državnog revizora stoji da se navedene odredbe ne mogu primenjivati na nabavku lekova koji se izdaju na recept.

Na čelu Apoteke u to vreme bio je Dušan Milošević, koji je nakon smene vlasti u Novom Sadu premešten na mesto savetnika direktora za ekologiju. On ne poriče da tendera zaista nije bilo, ali kaže da to nije bila posledica mahinacija, već "teškog stanja na tržištu lekova".

"Jednostavno, nije bilo nijednog snabdevača koji bi mogao da garantuje dugoročnije snabdevanje, a lekova je često nedostajalo i bili smo prinuđeni da tako radimo. Tako su radile i apotekarske ustanove u Beogradu, Nišu i drugim gradovima. Nismo favorizovali nijednog dobavljača", tvrdi Milošević.

Pravni tim DRI trenutno analiziraju izveštaj Apoteke Novi Sad, a kada veštačenje bude gotovo, biće poznato i da li će protiv Apoteke Novi Sad, odnosno Miloševića, biti podnete i odgovarajuće prijave što bi, kako navode, moglo da se dogodi do sredine februara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track