Biblioteka u holu lozničke Gimnazije

Na dohvat ruke

Biblioteka u holu lozničke Gimnazije

Srbija -
Učenici lozničke Gimnazije od nedavno, pored školske biblioteke, imaju još jednu u holu škole, koja se razlikuje od ostalih jer nema radno vreme ni bibliotekara, a đaci sami uzimaju knjigu koju žele

LOZNICA - "Istorija civilizacije", "La Rusova enciklopedija", "Velike zagonetke čovečanstva", samo su deo knjiga koje su svakodnevno na dohvat ruke đacima lozničke Gimnazije. Sve što treba je da đaci prošetaju do hola i uzmu neku od knjiga sa police."Naša biblioteka ne radi ceo dan i zato možemo da nađemo ovde potrebne stvari. Ima knjiga kojih nema u biblioteci, ni gradskoj, ni školskoj", kaže učenica Dragana Đokić.

Njen drug Nikola Gligorić kaže da ima dosta knjiga iz raznih oblasti - istorije, srpskog, likovne umetnosti, matematike."Učenici na svakom odmoru dolaze i uzimaju neku knjigu i čitaju ili listaju, jer zaista ima izuzetno interesantne literature", kaže učenica Saška Nešić.

Nedovoljno čitanje i korišćenje knjige kao izvora informacija i obrazovanja, jedan su i od razloga postavljanja biblioteke u holu Gimnazije kako bi knjiga bila dostupna u svakom trenutku.

"Mislim da veoma doprinosi tome da se deca osećaju kao kod svoje kuće i da se doprinosi toj nekoj toploj atmosferi i tom nekom osećaju da sad imaju pri ruci sve što im je potrebno. Da mogu time da se posluže, da ih niko ne proverava i da to stvara neku veću odogovornost kod dece same", kaže Biljana Vranješ, profesor srpskog jezika.Jedino što treba uraditi je uzeti knjigu, pročitati je i vratiti, bez ograničenja i obaveza.

"Prvi je korak valjda da im knjiga bude na dohvat ruke, a kad je već uzmu u ruke možda će je otovoriti, a kad je otvore možda će je i pročitati. Ovo računam da je samo početni korak, ovo je za sada mala biblioteka", kaže direktor Gimnazije i idejni tvorac biblioteke Milutin Tošić.

Deo bibliotečkog fonda, za sada smeštenog na dve police, nabavila je škola, a deo je iz svoje kućne kolekcije doneo direktor Gimnazije, idejni tvorac neobične biblioteke. Njegov primer sledili su zatim i drugi.

http://www.youtube.com/watch?v=p6V5g9wHhBI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track