U Kikindi će i invalidi moći na venčanja
Foto: Sasa Urosev

Liftom do matičara

U Kikindi će i invalidi moći na venčanja

Srbija -
Zahvaljujujući specijalnom liftu, čija je montaža pri kraju, ljudima u invalidskim kolicima konačno će biti dostupna Svečana sala SO Kikinda

KIKINDA - Konačno!

Decenijama unazad velik broj ljudi u invalidskim kolicima morao je da propusti izlazak mladenaca pred matičara, jer im je Svečana sala na spratu reprezentativne zgrade opštine Kikinda bila nedostupna. Kako im je bilo u trenucima dok su njihovi najmiliji izgovarali sudbonosno "da", a oni bili van sale, samo oni znaju.

"U najskorije vreme pristup Svečanoj sali, ali i svim kancelarijama na spratu gradske kuće, biće neuporedivo lakši. Montaža specijalnog lifta je pri kraju. Sledeće nedelje očekuje se tehnički prijem lifta. Očekujem da će ova pokretna platforma u najskorije vreme početi da se koristi. Neće je upotrebljavati samo osobe sa invaliditetom, nego i starije osobe ili trudnice. Na ovaj način će im, bez pomoći drugih lica, biti dostupne sve prostorije na spratu", kaže za Kurir član Opštinskog veća zadužen za poljoprivredu, mesne zajednice i udruženja građana Imre Kabok.

Da baš u ovoj zgradi bude instaliran prvi lift ove vrste u Kikindi, zaslužni su predstavnici Udruženje osoba sa amputacijama Severnobanatskog okruga. Značaj njihovog projekta prepoznao je NIS, i u te svrhe odobrio 3,5 miliona dinara. Iz lokalne samouprave najavljuju da su realne šanse da ovakav projekat bude realizovan i u nekim drugim javnim ustanovama.

"Drago nam je što je u Kikindi sve više ustanova koje prepoznaju naše problem , pa su izgradnjom kosih ravni za kolica olakšali pristup invalidima. Rešenje sa liftom u zgradi opštine od izuzetne je važnosti. Zalažemo se za život bez barijera" rekao je predsednik Udruženja osoba sa amputacijama Severnobanatskog okruga Ivan Šibul.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track