Izgradnja tunela kroz Frušku goru već u junu?
Foto: Damir Dervišagić

Čeka se idejni projekat

Izgradnja tunela kroz Frušku goru već u junu?

Srbija -
Izgradnja novog autoputa od Novog Sada do Rume i tunela kroz Frušku goru mogla bi da počne u junu ako se na vreme krene s projektovanjem, izjavio direktor Zavoda za urbanizam Vojvodine Vladimir Zelenović

NOVI SAD - Izgradnja novog autoputa od Novog Sada do Rume i tunela kroz Frušku goru mogla bi da počne u junu ako se na vreme krene s projektovanjem, izjavio je direktor Zavoda za urbanizam Vojvodine Vladimir Zelenović.

Za izradu idejnog projekta su dovoljna četiri meseca, ali problem je u tome što još nije raspisan ni tender za projektanta i što posao nije nikome dodeljen, rekao je Zelenović.

Podsećajući da je izmenama republičkog budžeta za ovu godinu Vojvodini namenjeno 12 milijardi dinara za realizaciju tog projekta, Zelenović je dodao da "treba prionuti na posao čim se pare obezbede".

Ministarstvo za kapitalne investicije je još 2006. poručilo izradu generalnog projekta infrastrukturnog koridora puta Loznica - Šabac - Ruma - Irig - Novi Sad - most preko Dunava - spajanje s Koridorom 10, koji je bio osnov za izradu Prostornog plana područja posebne namene, što je Zavod za urbanizam Vojvodine uradio i Vlada Srbije usvojila.

Pokrajina i Republika moraju da definišu ko će biti korisnik kineskog kredita iz kojeg će se finansirati radovi na izgradnji ovog autoputa da bi se znalo u čijoj je nadležnosti raspisivanje tendera za projektovanje i za izgradnju, objasnio je Zelenović.

Krajem decembra prošle godine s Kineskom korporacijom za puteve i mostove CRBC potpisan je predugovor za izgradnju tog autoputa kroz Frušku goru dugog 24 kilometra na deonici Novi Sad - Ruma i tunela.

Radove će finansirati Eksim banka Kine pod povoljnim uslovima - rok otplate je 20 godina, period mirovanja pet godina, a maksimalna kamata iznosiće 2,5 odsto.

Rok za izgradnju je 30 meseci. Predviđeno je da domaće firme učestvuju u realizaciji projekta sa 45 odsto, a prosečna izgradnja po kilometru koštaće 4,72 miliona evra, podseća Dnevnik.

Autoput od Novog Sada do Rume deo je buduće nove saobraćajnice od mesta Međa na granici sa Rumunijom do Rume, odnosno autoputa Zagreb-Beograd, preko Zrenjanina i Novog Sada, dužine 162 kilometra, čime bi se omogućilo spajanje dva putna koridora - Koridora 10 kroz Srbiju i Koridora 4 kroz Rumuniju, koji je od rumunsko-srpske granice udaljen 39 kilometara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track