Ombudsman: Sprečiti neprijavljivanje zaposlenih

Zahtev

Ombudsman: Sprečiti neprijavljivanje zaposlenih

Srbija -
Privatni poslodavci u velikoj meri ne poštuju obaveze koje se odnose na prijavu zaposlenih na osiguranje, uplatu doprinosa i isplatu zarada, navodi se u saopštenju pokrajinskog ombudsmana

NOVI SAD - Institucija Pokrajinskog ombudsmana zatražila je da Inspekcija rada Južnobačkog okruga obavi nenajavljeni nadzor rada privatnih poslodavaca, kako bi se sprečila pojava neprijavljivanja zaposlenih na osiguranje.

Pokrajinski ombudsman je u saopštenju za javnost naveo da je na osnovu predstavki koje dobija od građana došao do saznanja da privatni poslodavci u velikoj meri ne poštuju obaveze koje se odnose na prijavu zaposlenih na osiguranje, uplatu doprinosa i isplatu zarada.

Ombudsman je naveo da su najviše ugrožene žene koje rade u maloprodajnim objektima, kao i žene na trudničkom bolovanju ili na porodiljskom odsustvu. Pokrajinski ombudsman je precizirao da u takvim slučajevima savetuje građane da se obrate inspekciji i uverava ih da zbog toga neće trpeti negativne posledice.

"Uprkos tome, retko se zaposleni odluče za podnošenje prijave inspekciji, u strahu da će izgubiti posao", piše u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track