Smešni naslovi širom Srbije
Foto: Rts

Smešni naslovi širom Srbije

Srbija -
Profesor Veljko Brborić kaže da gradovi po Srbiji su puni zvaničnih inezvaničnih natpisa koji nisu baš pismeni, gde se meša ćirilica i latinica, ne poznaju pravopis, padeži i rimski brojevi

BEOGRAD - Mešanje ćiriličnih i latiničnih slova, nepoznavanje padeža, rimskih brojeva i osnova pravopisa “krase” zvanične i nezvanične natpise širom Srbije, čime se bavi profesor Veljko Brborić sa Filološkog fakulteta u Beogradu, a fotografije neobičnih naslova koristi u praksi kako bi podigao svest kod naroda o važenju sopstvenog jezika.

-Gradovi po Srbiji, kao i prestonica puni su natpisa čiji autori nisu baš pismeni. Došao sam do zaključka da je kultura izražavanja pa i ona na javnom mestu, koju polušaljivo zovem 'jezik natpisa i ispisa', više nego zanimljiva, ali da o jeziku ne vodimo računa", rekao je profesor dr Veljko Brborić, upravnik Katedre za srpski jezik Filološkog fakulteta.

Profesor Brborić putovao je po Srbiji i beležio sve natpise koji su zbog svojih grešaka smešni, ali, kako profesor ističe, i zabrinjavajući jer oslikavaju našu kulturu gde smo skloni da mešamo latinicu i ćirilicu u istoj reči, mešaju se ćirilična slova “ h” i “ k”, upotreba velikog slova.

Profesor Brborić kaže da o ovom problemu govori sa studentima na osnovnim, master i doktorskim studijama i na raznim seminarima, ali da je potrebna mnogo šira akcija kako bi se ljudi opismenili i povelo računa o jeziku.

Foto: RTS
Foto: RTS
http://www.youtube.com/watch?v=IkWj6Wq2qeM

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track