Sud potvrdio: Petorica Temerinaca ostaju na slobodi
Foto: KURIR

Braniće se sa slobode

Sud potvrdio: Petorica Temerinaca ostaju na slobodi

Srbija -
Osumnjičeni mladići iz Temerina, starosti između 19 i 21 godine, prethodnog dana s u privedeni istražnom sudiji, koja im posle saslušanja nije odredila pritvor. Prema saopštenju policije, njih petorica se terete da su 8. februara uveče na ulici pretili i gađali flašama trojicu maloletnika, koji su se od napada sklonili u kuću svog druga

NOVI SAD - Krivično vanraspravno veće Osnovnog suda u Novom Sadu donelo je odluku kojom je odbijen predlog Osnovnog javnog tužilaštva da se odredi pritvor osumnjičenima za nasilničko ponašanje u Temerinu, saopštila je Portparol tog suda Tijana Jakovljević.

To sudsko veće odlučivalo je o izraženom neslaganju istražnog sudije sa predlogom tužilaštva u Novom Sadu za određivanje pritvora osumnjičenim D. H, N. M, D. V, N. V i M.Š, u postupku koji se vodi pred tim sudom zbog krivičnog dela nasilničkog ponašanja, navedeno je u saopštenju.

Osumnjičeni mladići iz Temerina, starosti između 19 i 21 godine, prethodnog dana s u privedeni istražnom sudiji, koja im posle saslušanja nije odredila pritvor. Prema saopštenju policije, njih petorica se terete da su 8. februara uveče na ulici pretili i gađali flašama trojicu maloletnika, koji su se od napada sklonili u kuću svog druga.

Internet portal na mađarskom jeziku "Vojvodina danas" objavio je, pozivajući se na izjave članova porodice koja živi u toj kući, da je nakon verbalnog sukoba grupa srpskih mladića počela da juri trojicu maloletnih Mađara.Državni sekretar MUP Vanja Vukić i predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor dogovorili su se danas da to ministarstvo preduzme određene mere i aktivnosti u cilju povećanja bezbednosti u Temerinu, Bečeju, Novom Sadu i Subotici i sačini plan.

Na sastaknu je dogovoreno da MUP obavi analizu situacije na terenu i na osnovu nje sačini plan mera i aktivnosti, a koje će predsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić predočiti Pastoru na sastanku, koji će biti održan narednih dana.

Povodom incidenta u Temerinu reagovali su predstavnici pokrajinske vlasti, političkih i drugih organizacija oštro ga osuđujući i zatraživši da nadležni organi što pre utvrde okolnosti tog događaja, pronađu i kazne počinioce.U reagovanjima se podseća da je to jedno od nekoliko nasilničkih ponašanja, odnosno tuča mladih osoba koja su se u nekoliko mesta u pokrajini dogodila tokom ove godine, a i ranije, što dodatno zabrinjava ako se ima u vidu da je reč o nacionalno mešovitim sredinama, kakve su Temerin, Bečej, Novi Sad i druga mesta u Vojvodini.

Povodom prethodnog incidenta u Temerinu, koji se dogodio u noći 27. januara kada su u tuči više osoba povređena tri mladića, Pastor je izjavio da je neophodno ispitati "da li su tačne tvrdnje da se radi o incidentu koji je bio motivisan nacionalnom netrpeljivošćuu ili je reč o nečemu drugom”.

On je dodao da je neophodno i da se počinioci tog incidenta “što pre pronađu i procesuiraju jer se samo na taj način može poslati jasna i odlučna poruka da se ovakvi događaji neće tolerisati i da nikome neće biti dozvoljeno da od Temerina napravi nebezbedno mesto za život za bilo kog građanina koji u njemu živi”.I predsednik vojvođanske vlade Bojan Pajtić je najoštrije osudio incident u Temerinu u kojem je, kako je navedeno u njegovom saopštenju, grupa srpskih mladića gađala flašama trojicu maloletnih Mađara, ističući da je „kuća koja je gađana pivskim flašama simbolički predstavlja Vojvodinu“.

Liga socijaldemokrata Vojvodine zatražila je od MUP-a Srbije da poveća broj pripadnika policije u Temerinu kako bi slični incidenti bili sprečeni i navela da nije nije dovoljno da vinovnici tuča budu samo privedeni „nego je potrebno sprečiti da tuča uopšte i bude“.Između dva incidenta u Temerinu dogodilo se i nasilničko ponašanje među mladima u Bečeju, 3. februara, kada su se, prema navodima iz policije, trojica maloletnika tokom noći prvo posvađala sa dvojicom nešto malo starijih od njih meštana a potom su se potukli.

Protiv ukupno šestorice učesnika u toj tuči podnete su prekršajne prijave a Savet za bezbednost opštine Bečej je, povodom tog incidenta, zaključio da bi pre donošenja suda o tome da li je tuča mladića u tom gradu posledica međuetničkih incidenata potrebno proveriti sve činjenice.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track