OPARILI SE: Odbornicima u NS po milion za oduzete mandate
Foto: KURIR

Skupština grada

OPARILI SE: Odbornicima u NS po milion za oduzete mandate

Srbija -
Novosadska gradska skupština vansudski se poravnala sa 10 nekadašnjih odbornika SRS kojima su oduzeti mandati nakon prelaska u SNS

NOVI SAD - Skupština grada vansudski se poravnala sa deset nekadašnjih odbornika Srpske radikalne stranke, kojima je nakon prelaska u Srpsku naprednu stranku tadašnji saziv Skupštine oduzeo mandate i vratio ih radikalima.

Ova odluka znači da će naprednjaci po odborniku prosečno dobiti oko milion dinara, što je ukupno oko deset miliona dinara za četiri godine mandata od 2008. do 2012. godine.

Predsednik gradskog parlamenta Siniša Sević rekao je da su odbornici SNS-a pokrenuli sudski spor tražeći naknadu, pošto im je prestala isplata odborničkih dodataka i da su dobili spor na Ustavnom i Upravnom sudu.

"Mi sada, kroz vansudsko poravnanje, pokušavamo da minimizujemo novac koji treba da izdvojimo", rekao je Sević i dodao da je poravnanjem izbegnuto plaćanje sudskih troškova i zateznih kamata.

Tadašnji predsednik Skupštine grada Aleksandar Jovanović rekao je da je prethodna vlast dobila nalog od suda da vrati mandate SRS-u, a kada je Ustavni sud utvrdio da mandati pripadaju odbornicima, a ne strankama, došlo je do pometnje, jer uz odluku nisu išla i uputstva.

"Tražili smo i mišljenje nadležnog ministarstva, ali ono nikad nije stiglo. Da li iz tog razloga, ili ne, nigde u Srbiji nisu vraćeni mandati SNS-u u prošlim sazivima lokalnih parlamenata", kazao je Jovanović i ocenio da je skupštinama ostavljen izbor "da li da budu krive ili da budu mnogo krive".

Predsednik Gradskog odbora SNS, a sada i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, izjavio je ranije da će predložiti odbornicima SNS da ne potražuju naknade, kako ne bi dodatno opteretili gradski budžet.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja