Turijska kobasica ušla u Ginisa
Foto: Tanjug

Kobaja grande

Turijska kobasica ušla u Ginisa

Srbija -
Srpska kobasica dug 2.029 metra i teška oko 2.300 kilograma proglašena je za najveću na svetu

TURIJA - Turijska kobasica ušla je danas i zvanično u Ginisovu knjigu rekorda, kao najveća na svetu u svojoj kategoriji, potvrdio je predstavnik Ginisove knjige rekorda Pravin Patel.

Reč je o svežoj kobasici dužine 2.029 metara, koja je teška oko 2,3 tone, i ima prečnik spirale 3,97 metara. Organizatori Kobasicijade kazali su da su za pravljenje kobasice utrošili "najbolje zrelo meso u težini preko dve tone i oko 100 začina".Otvaranju 29. po redu kobasicijade u Turiji prisustvovala je ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović, koja je otvarajući tu manifestaciju poručila da je ona pokazatelj kako treba negovati tradiciju.Dejanović je ukazala da to što su predstavinci Ginisa u Turiji govori da je naša tradicija značajna i koliko ju je važno negovati."Pitali su me da li je zdravo jesti kobasicu - ja kažem u određenoj količini sigurno da jeste i ja je preporučujem", šaljivo je rekla ministarka zdravlja ističući da se radi o brendu Srbije.Ukazujući da je Turija postala vodeće mesto u svetu po tom proizvodu, budući da je tu napravljena najveća kobasica, predsednik opštine Srbobran Zoran Mladenović rekao je da je tradicionalna manifestacija važna za tu bačku opštinu kako bi skrenula pažnju i poslala poruku da je ona pogodno mesto i za investicje.Predstavnik Ginisa Pravin Patel objasnio je da kobasica koja bi bila proglašena za Ginisov rekord, pre svega, treba da bude sastavljena od mesa i creva koje se puni mesom, a mogu se dodati i lokalni začini po želji.Važno je, kako je naglasio, da ona bude napravljena bez prekida i bude jednaka sa svih strana.

Pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivedu Slobodan Teofanov rekao je da je pokrajinski Sekretarijat pomogao tu manifestaciju sa 1,1 milion dinara, pre svega, za kupovinu krmača od žitelja, kao i da se radi na tome da se manifestacija brendira kako bi turijska kobasica mogla da se prodaje 365 dana u godini, a ne samo u vreme manfestacije.Zato će se, kako je rekao, finansirati bespovratna sredstva do 50 odsto za izgradnju i rekonstrukciju mini-klanica, kako bi žitelji Turije mogli da je proizvode 365 dana.Tradicionalna, 29. "Kobasicijada" pocela je u petak, a završava se u nedelju 24. februara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track