JUG SRBIJE ODAHNUO: Voda se povlači

Poplave

JUG SRBIJE ODAHNUO: Voda se povlači

Srbija -
Bor još bez vode za piće. Kiša prestala, opada vodostaj oba Timoka

BEOGRAD - Crni Timok koji je poplavio više od hiljadu hektara oranica u opštinama Boljevac i Negotin je u opadanju. Ugroženo je oko 40 kuća i pomoćnih objekata. Građani se, u međuvremenu, vodom za piće snabdevaju iz cisterni.

Usled jakih padavina, voda na izvorištu na kom se snabdeva Bor i okolinu je zamućena, pa se oko deset hiljada građana snabdeva iz cisterni.

Direktor JKP Vodovod Bor Slaviša Frišković kaže da će, čim se vremenske prilike normalizuju i prestanu padavine, od referentne labaratorije tražiti da proveri vodu i da svoje mišljenje.

"Ako sve bude u redu vodovod će što je moguće pre početi da snabdeva građane pijaćom vodom", ističe Frišković.U Boljevcu je Crni Timok poplavio oko 40 kuća i pomoćnih objekata u selu Lukovo i Podgorac.

Situacija sa vodosnabdevanjem u Boljevcu i okolini je za sada stabilna. Nadležni kažu da prate stanje vode i eventualna zamućenja, ali sve je još u granicama normale.

Poslednja merenja Belog i Crnog Timoka pokazuju da je vodostaj mnogo viši nego juče, ali su reke, ipak, u blagom opadanju, pa ne postoji opasnost od izlivanja.

Na jugu Srbije situacije se popravlja. Voda se povlači i u Vranju i Trgovištu, a u najteže pogođeno selo Levosoje stigle su pumpe za izbacivanje vode i mulja.

U tom selu je stanje mnogo bolje nego pre dva dana. Pumpe koje su stigle odmah su postavljene i izvlače vodu iz poplavljenih kuća. Volonteri iz Crvenog krsta u Bujanovcu su u Levosoju i pomažu građanima.

Bratislav Lazarević iz Crvenog krsta u Bujanovcu kaže da su pored pumpi stigli u paketi hrane i garderobe takođe stigli.

"Posle isušivanja mora da se uradi desinsekcija i deratizacija sela Levosoje kako se ne bi javile epidemije", ističe Lazarević.

U drugim opštinama Pčinjskog okruga situacija je stabilna. U Preševu i Trgovištu voda se povukla, a stanje se polako vraća u normalu.

Ono što je možda i najvažnije jeste da na jugu Srbije ne pada kiša.

http://www.youtube.com/watch?v=t1WbvhUE3ZE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track