Radnici Centra za strna žita traže overu knjižica

Protest

Radnici Centra za strna žita traže overu knjižica

Srbija -
44 radnika ne mogu da se leče, jer im knjižice nisu overene od 1. oktobra 2012. godine zbog neuplaćenih doprinosa, rekla predsednica Sindikalne organizacije Centra za strna žita Ljiljana Mijailović

KRAGUJEVAC - Zaposleni u Centru za strna žita u Kragujevcu održali su jednočasovni protest kako bi skrenuli pažnju nadležnih na hitnost rešavanja problema neoverenih zdravstvenih knjižica.

Radnici Centra za strna žita krenuli su iz Centra oko 9.30 časova u protestnu šetnju do Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, gde su protestovali oko pola sata.

Predsednica Sindikalne organizacije Centra za strna žita Ljiljana Mijailović je rekla da 44 radnika ne mogu da se leče, jer im knjižice nisu overene od 1. oktobra 2012. godine zbog neuplaćenih doprinosa.

U Centru su ukazali i na diskriminatorski odnos prema zaposlenima, jer je knjižice overilo samo sedam naučnih radnika čije se zarade finansiraju preko projekata iz državnog budžeta.

Mijailovićeva je ocenila da je situacija teška, da ima zaposlenih koji boluju od teških bolesti i navela primer koleginice koja ima kancer štitne žlezde i zbog hitnosti lečenja morala je sama da uplaćuje diprinose.

U Samostalnom sindikatu smatraju da se problem sa overom knjžica u Centru za strna žita kao državne ustanove može rešiti po modelu preduzeća u restrukturiranju i uz veće angažovanje nadležnog Ministarstva prosvete i nauke.

Zaposleni u Centru za strna žita skrenuli su pažnju na "katastrofalno stanje" i da je su neoverene knjižice "samo kulminacija problema".

Račun Centra je u blokadi od avgusta 2009. godine, duguje se 13 zarada, nepovezan je staž, nesproveden program za tehnološki višak i nerešen je statusa ove naučno-istraživačke ustanove.

"Bilo je bezbroj pokušaja da se iznađe rešenje uz pomoć Ministarstva prosvete i nauke, ali je resorno ministarstvo uvek nalazilo razlog da prolongira rešenje i pokazivalo svu tromost", navode u sindikatu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track